Над 200 ученици от Търговската гимназия ще запалят факела на познанието на 1 ноември

Над 200 ученици от всички курсове, ръководството и учителите на Търговската гимназия в Бургас ще се включат във факелно шествие по повод 1 ноември - Ден на народните будители. Младежи и преподаватели ще тръгнат точно в 17.30 часа от КЦ "Морско казино" по ул. "Богориди", с отправна точка - Община Бургас. Финалът на шествието ще отбележи поетична постановка от 18.00 часа на площад "Атанас Сиреков". Спектакълът ще бъде изпълнен от младежите от театрална школа "Валери и приятели".  "Идеята ни е да възродим традициите и да покажем на обществеността, че нас ни има, че ние съвременните наследници на будителите, създавайки бъдещите будители, искаме да бъдем тази искра от Факела, която да разпали в душите на народа - уважение, респект и преклонение", това сподели директорът на Търговската гимназия Павел Чепов. Той коментира, че всички училища в града са поканени да се включат, а официална подкрепа е получена от Техническата и Руската гимназии, и ОУ "Елин Пелин". Така всяка година едно училище от Бургас ще бъде домакин, а останалите ще го подкрепят.   Бамбуковите факли са с височина 60 см и имат специален резервоар за да се избегнат инциденти. Празничният ден ще започне с раздаване на "късметчета" с мъдри мисли на български просветители в градския транспорт. "Късметите" ще раздават доброволци към Младежки културен център в часовете от 08.00 до 10.00 и от 17.00 до 18.30 часа. На празника на будителите градската библиотека "Пейо Яворов" отваря широко врати от 08.00 до 17.00 часа. Точно в 18.00 часа в Дома на писателя ще започне премиерата "Юлия Огнянова - автопортрет за разпознаване" - биографична книга за великата българска режисьорка. Всички прояви са част от културната програма на Община Бургас, посветена на 1 ноември - Ден на народните будители. Входът е свободен.    

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 51
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 50
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 111
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 105
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 83
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.