Кметът на Бургас: Никой няма да строи бежански център в Бургас

Кметът на Бургас: Никой няма да строи бежански център в Бургас Бургас Бившата детска ясла на гърба на Руската гимназия в Бургас
"Не, не и не! Няма и няма!", с тези думи отговори кметът Димитър Николов във връзка с появили се слухове, че на гърба на руската гимназия ще се строи бежански лагер. Ако някой иска да стане популярен по този начин, кметът апелира това да става не за сметка на тревогите и страховете на бургазлии.

"Вчера разбрах, че вече има и организиран протест, че там ще се изгражда бежански център. Хората ще отделят свободно време да протестират за нещо несъществуващо. Свободна държава сме и разрешаваме всякакви протести, но не е честно към нашите съграждани.

Ние сме най-голямата община близо до българо-турската граница и ако нещо се случи, най-много ще пострада Бургас. Като кмет на Бургас, тази тема и мен ме притеснява. Не е честно с притесненията на хората да се трупат дивиденти".

В коментара си по темата бургаският кмет даде да се разбере, че до момента дори не е правено запитване за евентуално предоставяне на база за такъв ценвтър на територията на цялата община. "Най-официално, най-категорично, най-отговорно и най-сериозно се обръщам към всички мои съграждани: Никога и по никакъв повод - нито писмено, нито с електронно писмо, нито по телефона някой е търсил съдействие от Община Бургас за изграждането на бежански център. Най-малкото на този терен, който е упоменат", категорично отхвърли слуха Николов.

Пред медии той припомни, че в момента теренът е обект на съдебни спорове. "Първото дело приключи. Самата сграда вече е общинска собственост. Делата се водят по решение на ОбС, заради продажба от предходното ръководство на Общината на детската ясла на частна фирма. Продължават делата и за терена под сградата", обясни кметът.

Що се отнася до бъдещето на сградата и на терена, "ще го реши единствено и само този, който е упълномощен - това е Общинският съвет", добави той. Николов сподели още, че има няколко варианта за мястото. Тук може да се построят детска ясла или градина, допълнителен корпус към гимназията. Това обаче ще се решава след като се определи реалният собственик на терена.

Припомняме, че Петър Низамов - Перата тези дни алармира в социалните мрежи, че ще се строи бежански лагер на гърба на Руската гимназия и ОУ "Пейо Яворов". Перата твърди, че той ще е с капацитет близо 1000 души. Във връзка с това се организира и протест, който ще се състои на 21 октомври.
Източник: burgasnews.com

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 122
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 118
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 124
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 325
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 290
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас