Втори линеен ускорител заработва в бургаския онкодиспансер

Втори линеен ускорител заработва в бургаския онкодиспансер Бургас Снимка: Николай НЕДЕВ
Втори линеен ускорител е монтиран, калиброван и готов да заработи от следващата седмица в Комплексен онкологичен център - Бургас. Той е разположен в новоизграден бункер в непосредствена близост до първия и е от същата престижна марка - ELEKTA. "Бургаският онкодиспансер се превърна в най-силния регионален център за лечение на раковите заболявания в страната. Най-много ме радва обаче това, че бургазлии не чакат с месеци и не пътуват до други градове, за да им се провеждат животоспасяващи терапии. Благодаря поотделно на всички общински съветници, които подкрепиха тази инвестиция", каза кметът Димитър Николов при днешното представяне на новата придобивка пред пациенти и журналисти. Той обяви и следващите намерения на Община Бургас за надграждане капацитета на онкологичния център. Кметът ще предложи още в следващия бюджет да се заложат средства за строителство на нов корпус по химиотерапия и закупуване на допълнително оборудване за радиохирургия. КОЦ вече е сертифициран и дори е извършил няколко процедури по радиохирургия, но е нужна още апаратура от висок клас за оптимални резултати. Първият линеен ускорител, който бе закупен с европейски средства преди две години, работи без почивка, но пак има 100 чакащи в листата. С втория натоварването ще се облекчи и в такъв тежък момент от живота си пациентите няма да губят ценно време, за да стигнат до животоспасяващите и животоудължаващи процедури. Новият линеен ускорител ще се използва за лъчетерапия на болни с всякакви видове ракови заболявания. Той е със система за планиране на лъчелечението, позволяваща използването и наслагването на данни от образно-диагностични уредби. Разполага с няколко компютърни станции и локална мрежа за обмен на лъчетерапевтична информация, с технологично оборудване за въвеждане на системата в клинична експлоатация. Апаратът може да унищожава ракови образувания с размер 1/10 от милиметъра. Първият и вторият линеен ускорител са синхронизирани. Това е допълнителна застраховка, че ако по някаква причина единият не е на разположение, другият ще поеме неговите задачи. При днешното представяне на новия апарат присъстваха управителят на онкологичния център д-р Христо Дечев, колегите му д-р Петко Дочев и медицинският физик Николай Муткуров, зам.-кметовете д-р Лорис Мануелян и Красимир Стойчев, зам.-областният управител Севдалина Турманова и общински съветници.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 78
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 78
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 77
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 90
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 54
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.