« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Правителството одобри сделката за F-16 - цената е $1,256 млрд.

На заседание на Министерски съвет тази сутрин правителството одобри сделката за покупка на осем нови изтребителя F-16 от САЩ. Това са 6 едноместни и 2 двуместни самолета. Цената на сделката е 1,256 млрд. долара. Целта ни е тя да падне още, ако САЩ получат одобрение на конгреса да поемат 60 млн. долара от нея, обяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов и добави, че в цената е включено наземното оборудване. Военният министър получи мандат от Министерски съвет да подпише четири договора: един за самолет F-16, Блок 70 с допълнително оборудване, втори за бойни припаси за самолета, трети за ракетите въздух-въздух, четвърти за доставката на система за визуализация, наблюдение и управление. "Като част от сделката, в България ще бъдат построени заводи за ремонти на възли за самолети. Ще има и помощ от САЩ за разработка на дронове", допълни министърът на икономиката Емил Караниколов. Изтребителите ще бъдат доставени поетапно до 2023 година. Очаква се следващата седмица офертата да влезе в парламентарната Комисия по отбрана, а след това и в пленарна зала на Народното събрание. "Най-после се случи една дългогодишна мечта на военно-въздушните сили, които ги поставя на равностойно стъпало с нашите партньори от Алианса - да придобият самочувствие, че притежават нещо съвременно и актуално. Имам уверение от министър-председателя, че приключването на проекта на военно-въздушните сили няма да спре преговорните процеси за другите два проекта за бойната машина и също така проекта на военноморските сили. Така че се надявам скоро време да имаме добри новини и за тях", заяви началникът на отбраната ген. Андрей Боцев. С придобиването на нов боен самолет, ние придобиваме нови качествени бойни способности, повишаваме оперативната си съвместимост с НАТО и не на последно място, самочувствието на българския пилот - той ще се чувства като равностоен партньор, заяви ген. Петьо Мирчев - заместник-командир на Военновъздушните сили, след което допълни: "Една дългогодишна мечта за военно-въздушните сили е на път да се осъществи". Целият доклад на работната група ще бъде публикуван на страницата на Министерството на отбраната. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 208
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 259
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 275
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 269
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 246
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение