С колко ще поскъпнат токът и парното през юли

Какви ще са новите цени на тока и парното от първи юли – това ще обсъжда днес на открито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).Предложението на регулатора е цената на тока за бита да се увеличи с 3.48%. Докладът на комисията е приет, след като бяха разгледани постъпилите искания на трите електроразпределителни компании – ЧЕЗ, ЕВН, Енерго Про. Tокът за клиентите на ЧЕЗ ще поскъпне с 3,46%, за ЕВН – 3,59%, Енерго Про – 3,38%. Планираното увеличение съвпада с мнението на председателя на КЕВР Иван Иванов, според когото поскъпването няма да е по-голямо от инфлацията – около 3%. От трите дружества бяха поискали скок на енергията. ЕВН поиска промяна на дневната тарифа с 4% от сегашните 0,17997 лв./кВтч. (без ДДС) на 0,18719 лв./кВтч. (без ДДС), ЧЕЗ настояха нощната тарифа да скочи драстично с над 50% и с над 3% скок на дневната, Енерго Про поиска увеличение с 2,19%, като дневната да се увеличи с 1,7%, а нощната с 4,15%. И трите ЕРП-та искаха да се увеличи и таксата за пренос до домакинствата. Преди дни стана ясно, че КЕВР предлага също средно увеличение с 4,5% на парното и топлата вода за цялата страна. Най-голямо увеличение на цените се очаква в Разград – 17,53%, Габрово – 12,53%, в София увеличението ще бъде 4,3%. Намаление на цената се планира единствено за сливенската топлофикация. Окончателно решение ще се вземе в края на юни отново след обществено обсъждане. vesti.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 95
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 89
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 78
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

140 състезатели ще участват в националния турнир по кудо „Купа Бургас“

  • 29 Мар 2024
  • 78
На 31 март от 11.00 ч. в спортна зала „Никола Станчев“ ще се проведе националният турнир по кудо „Купа Бургас“. Организатори са СК „БУШИДО Бургас“ и Община Бургас.

Даниел Петров: Край със смяната на статута на земеделските земи, за да се превръщат във фотоволтаични паркове

  • 29 Мар 2024
  • 88
Днес в Народното събрание бяха разгледани, гласувани и приети предложения на народния представител от “Възраждане”, Даниел Петров в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, по отношение на прекратяване на порочната практика за смяна на статута на обработваемите земеделски земи, мери и пасища, с цел превръщането им във фотоволтаични централи.