ЦИК обяви официално имената на новите евродепутати

Централната избирателна комисия (ЦИК) обяви официално имената на новоизбраните 17 български представители в Европейския парламент от произведените избори на 26 май 2019 г. Решението на комисията прочете председателят на ЦИК проф. Стефка Стоева, която връчи и удостоверение за избор на всеки един от новоизбраните депутати. Следва обнародването на решението в Държавен вестник. Свои представители в новия Европейски парламент имат ГЕРБ - шестима, БСП - петима, ДПС - трима, ВМРО - двама и Демократична България - един евродепутат. Имената на новите евродепутати по азбучен ред са : Александър Йорданов /ГЕРБ/, Ангел Джамбазки /ВМРО/, Андрей Ковачев /ГЕРБ/, Андрей Новаков /ГЕРБ/, Андрей Слабаков /ВМРО/, Асим Адемов /ГЕРБ/, Атидже Алиева - Вели /ДПС/, Ева Майдел /ГЕРБ/, Елена Йончева /БСП за България/, Иво Христов /БСП за България/, Илхан Кючюк /ДПС/, Искра Михайлова /ДПС/, Мария Габриел /ГЕРБ/, Петър Витанов /БСП за България/, Радан Кънев /Демократична България/, Сергей Станишев /БСП за България/, Цветелина Пенкова /БСП за България/. Новите евродепутати на ДПС - Илхан Кючук, Искра Михайлова, Атидже Алиева - Вели са реално кандидатите от трето до пето място в листата. Поради отказа на първите двама - Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, за Страсбург ще заминат следващите трима. Преференциален вот пренареди и листата на БСП, заради което Сергей Станишев зае второто място след Елена Йончева. Като провал за БСП определи резултата на евроизборите председателят на предизборния щаб на "БСП за България" Георги Свиленски. По думите му това няма да се отрази на работата на коалицията, която имала твърдо ядро и стабилна подкрепа в собствения си електорат. БСП ще се мъчи да разшири тази подкрепа, каза Свиленски. Той посочи още, че е доволен от избора на евродепутатие, но не е доволен от техния брой. "Винаги сме защитавали преференциите и сме заявявали, че крайният суверен е българският народ и се радваме, че такъв голям брой от нашите гласоподаватели ги е употребил", коментира още социалистът. Александър Йорданов, който стана евродепутат от СДС с листата на ГЕРБ, каза, че "не е влязъл в тези избори с амбицията на всяка цена да бъде евродепутат, а по-скоро това е било изпълнение на морален дълг към избирателите на СДС, с който да помогне на организацията да възвърне своя авторитет и позиции в политическия живот". По думите на Йорданов СДС е партията, благодарение на която в момента в България има демокрация. В Европарламента Йорданов щял да защитава политиката на правителството и на демократичните сили и вижда участието си в комисиите по външна политика и евентуално сигурност и образование и култура. В отговор на въпрос Александър Йорданов каза още, че ГЕРБ и СДС са постъпили по европейски и са се обединили, какъвто е бил призивът за тези избори на кандидата за председател на ЕНП Манфред Вебер. "Той много ясно посочи кои смята за десни, оттам нататък всичко е свободна махленска интерпретация", посочи новоизбраният евродепутат. http://glasove.com

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Общината извършва сериозен ремонт в помощното училище

  • 23 Юли 2019
  • 139
Тази година Община Бургас прави рекордна инвестиция в нови образователни програми и ремонт на образователна инфраструктура, цели 40 % от общия й бюджет. Част от средствата са насочени към едно малко, но важно училище.

Стогодишната футболна история на „Черноморец“ ще оживее в изложба

  • 23 Юли 2019
  • 139
Изложба в центъра на града ще покаже едни от най-паметните моменти от стогодишната история на футболния „Черноморец“ Бургас. Изложбата, която ще бъде разположена до сградата на Община Бургас, ще покаже различни периоди от развитието на клуба.

Свинско с африканска чума не се продава

  • 23 Юли 2019
  • 124
Няма месо с африканска чума в търговската мрежа, увери началникът на отдел "Здравеопазване на животните" към Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ д-р Александра Митева.

Иван Гешев за атаката на НАП: Фирмата, в която работи Кристиян, се занимава с киберрекет

  • 23 Юли 2019
  • 143
Отначало за атаката срещу НАП разследването започна срещу лицето, което знаете - Кристиян. В момента за нас е ясно, че този обвиняем е просто оръдие. Разследването и основната версия, по която се работи е, че фирмата, в която той работи, се занимава с киберрекет.

"Електромагнитна атака" срина ел. захранването на Венецуела

  • 23 Юли 2019
  • 138
Социалистическото правителство на Венецуела заяви, че огромният срив в електрозахранването се дължи на "електромагнитна атака" срещу националната водноелектрическа система, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.