« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Парламентът върна старите правила за преференциите при избори

Парламентът прие промени в Изборния кодекс на второ четене. С текстове от закона депутатите върнаха старите правила за преференциите - 5 процента за евроизборите и 7 процента за парламентарни и местни избори. Бяха отхвърлени предложенията на ДПС за уседналостта, броя на изборните секции извън страната и майчиния език. Движението предлагаше възможност за използването на майчин език по време на предизборната кампания и в случаите когато кампанията се води на чужд език, да се осигурява превод на български език. Това предложение срещна съпротива от страна на депутати от Обединените патриоти и не беше подкрепено от мнозинството в зала. В средата на миналия месец депутатите гласуваха в пленарна зала предложение на ДПС за увеличаване на преференциите. След намесата на премиера Бойко Борисов и извънредно заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, седмица по-късно председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и председателят на правна комисия Данаил Кирилов внесоха промени, с които праговете за преференциите остават на сегашните си нива. В мотивите си от ГЕРБ посочват, че целта на промените е да се отрази общественият интерес и да се запазят действалите правила за отчитането на преференциалния вот. Не бяха приети другите предложения на ДПС: промени при изискванията за уседналост при провеждане на избори за членове на Европейския парламент от България, както и за общински съветници и кметове; възможност за използването на майчин език по време на предизборната кампания и в случаите когато кампанията се води на чужд език, да се осигурява превод на български език. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 320
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 403
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 295
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 382
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 331
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.