« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Слани и мраз от днес до събота

Образува се при силно нощно изстиване на земната повърхност при температура под 0 градуса. За целта е необходимо напълно тихо и едновременно ясно време. Водната пара от въздуха, който допира изстудената земната повърхност или тази на предметите по земята, вкл. растенията, сублимира върху нея във вид на ледени кристали. Възможно е да се образува слана и върху снежна покривка. За да се образува слана, температурата на въздуха на височина два метра (това са температурите на телевизионните карти, които ерудираните говорителки ви съобщават) не е необходимо да бъде отрицателна. Слана може да се образува и при 1-2 и дори 3 градуса температура. От утре сутрин, но най-вече в четвъртък и петък, а на места все още и в събота, ще се образува слана. Това важи най-вече за високите полета и котловини и ниските инверсионни места в низините. Причината е, че още от вторник над страната от север и североизток прониква по-студен въздух. Температурите ще се понижават още и дневните в четвъртък и петък ще бъдат около десет градуса. Това са стойности, по-ниски от тези, които имахме в понеделник, с над 11-13 градуса, но в подобно пролетно застудяване няма нищо ненормално или извънредно. По-любопитното е, че този март дотук е с близо 4 градуса по-топъл от обичайното и температурите през половината изминали дни бяха априлски и дори майски. Но да се върнем към текущото застудяване. Студената въздушна маса в пика му ще бъде с температура във височина дори под минус 5 градуса - нормални, но за февруари стойности. Поради тази причина, на места сутрин по високите полета ще има дори мраз (отрицателни температури на въздуха), а сланите там са сигурни. Мнозина смятат, че щом има слана, цветът на вече цъфтящите дръвчета задължително ще опада. Всъщност, не е точно така. Различните растения имат различна студоустойчивост на различните си части и краткотрайни понижения на температурата на съответните части до няколко десети под точката на замръзване могат да бъдат безвредни. Разбира се, по-свиреп студ от минус няколко градуса вече ще нанесе щети на цвета, листата или завръзите. Парадоксално, но сланата може да помогне в рамките на няколко десети от градуса под нулата. Работата е там, че за преминаването на водата от една фаза в друга, се изисква значително повече енергия или се отделя такава, в зависимост от посоката на прехода, отколкото за простото затопляне или повишаване на същото количество в рамките на една фаза. При преминаване на парите в твърда фаза или в течна, се отделя топлина, която в определени температурни коридори дори предпазва зелените части. Разбира се, отново говорим само за рамките на гранични температури, до няколко десети около точката на замръзване. Опасният период за овошките и зеленчуците приключва към неделя, когато температурите ще се повишат достатъчно. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 152
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 166
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 141
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 171
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 147
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.