Руски министър: С 25% се е понижил туристическият поток от Русия към България

Туристическият поток от Русия към България през последните години се е понижил с 25 процента. Това каза министърът на икономическото развитие на Руската федерация Максим Орешкин на българо-руския бизнес форум в областта на туризма в София. Според него основната причина за това е, че българският лев е привързан към еврото, което оскъпява пътуванията до България с 15 - 20 процента, в сравнение с тези до Сочи, Тунис или Турция. Според него конкурентността на българския продукт пада и повечето руски туристи или предпочитат да почиват в Русия, или да посещават Турция. "Ясно е, че това е фундаментален проблем за България, защото българският лев е свързан с еврото и това няма как да се промени", изтъкна Орешкин. Тази тема е била обсъждана с българския министър на туризма Николина Ангелкова. Според него трябва да се обърне внимание на факторите, които свързват България и Русия. Министърът на икономическото развитие на Руската федерация изтъкна, че в Русия в момента се отдава първостепенно значение и внимание на развитието на туризма. Според Орешкин постепенно се облекчават условията за инвестиции в страната му. Предвижда се регулиращите документи в областта на туризма да бъдат преразгледани, за да може руският туристически продукт да стане конкурентоспособен, допълни Максим Орешкин. Ще направим всичко възможно, за да намерим такъв механизъм, който да отговаря както на европейското, така и на националното ни законодателство, но и да бъдем конкурентоспособни по отношение на предлагането на нашия туристически продукт, каза министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя напомни, че за миналата година посещенията на руски туристи у нас са около петстотин и дванадесет хиляди. Обсъжда се възможността 2020 и 2021 г. да бъдат провъзгласени като година на туризма на България в Русия и на Русия в България, което допълнително ще представи потенциала на двете страни като туристически дестинации, заяви още Ангелкова. Източник: БТА http://glasove.com/

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 115
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 102
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 99
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 107
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 62
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.