Светият Синод няма да канонизира Левски заради убийство

Васил Левски няма да бъде канонизиран, тъй като в биографията му пише, че неволно е убил дете. Това зяви пред "Труд" началникът на отдел "Връзки с обществеността" при Светия Синод иконом Николай Георгиев. Така той отговори на призива на Националния изпълнителен комитет на партия "Национален фронт за спасeние на България" (НФСБ) за канонизация на Апостола. Призивът е подписан от лидера на НФСБ Валери Симеонов, съпредседателят на партията Данчо Хаджиев и депутатите Валентин Касабов и Борис Ячев. Те припомнят, че преди година отново са се обърнали към Светия синод с молбата да бъде разгледан въпросът с канонизацията на Левски. Въпросът обаче е поставян поне пет пъти през годините от неправителствени организации, от кмета на Карлово, както и от патриотични организации. Всъщност убийството, което се оказва "препъникамъкът" пред обявяването на Васил Левски за светец, не е на дете, а на млад мъж. То е извършено на 14 август 1872 г. в дома на чорбаджията Денчо Халачев в Ловеч. Убитият е 24-годишният слуга Стойчо Гиргинов. Според една от версиите, той напада Апостола и се опитва да го удуши. При самоотбрана Левски го намушква с кама. Историците обаче не са единодушни относно истината за това убийство. Според едни изследователи, писмото до Любен Каравелов, в което Васил Левски признава за извършеното е фалшиво и е намерено години след обесването на Апостола. Противоречиви са и данните за свидетеля, потвърдил пред турския съд, че именно Левски е извършителят. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 267
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 235
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

ОБЩИНА БАРЛЕБЕН ДАРИ НА ОБЩИНА ЦАРЕВО ПРОТИВОПОЖАРЕН АВТОМОБИЛ.

  • 22 Апр 2024
  • 229
ОБЩИНА БАРЛЕБЕН ДАРИ НА ОБЩИНА ЦАРЕВО ПРОТИВОПОЖАРЕН АВТОМОБИЛ.

ЧЕСТВАНИЯТА НА ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ В БУРГАСКИТЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ ЗАПОЧНАХА

  • 22 Апр 2024
  • 246
Тематичните дни на Община Бургас и детските градини, свързани с подготовката и честването на най-значимия християнски празник - Възкресение Христово, стартират тази година от 22 до 26 април под мотото „Над зелената дъбрава пак Великден се задава“.

Проф. Мария Нейкова встъпи в длъжност като областен управител

  • 22 Апр 2024
  • 237
На кратка церемония в присъствието на служителите на администрацията проф. Мария Нейкова встъпи в длъжност областен управител на област Бургас, съгласно Решение № 284 на Министерски съвет.