Депутатите гласуваха нов закон за търговската тайна

Парламентът прие изцяло нов Закон за защита на търговската тайна на първо четене. "За" закона гласуваха 90 народни представители, "против" - 3 и "въздържали се" - 27, с което той бе приет. Вносител на законопроекта е Министерски съвет. Законът урежда условията и реда за защитата от неправомерно придобиване, използване и разкриване на неразкрити ноу-хау и търговска информация, представляваща търговска тайна, осъществявана по съдебен път в производство по граждански дела. С него се увеличават стимулите за бизнеса, запазват се гаранциите за развитието на конкурентоспособността, подобряват се условията за трудова мобилност и се увеличава броят на работните места, се посочва в мотивите. Законът дефинира и понятието търговска тайна. Съгласно текстовете търговска тайна е всяка търговска информация, ноу-хау и технологична информация, която отговаря едновременно на три изисквания. Тя трябва да представлява тайна по такъв начин, че като цяло или в точната си конфигурация и съвкупност от елементи не е общоизвестна или леснодостъпна за лица от средите, които обичайно боравят с такъв вид информация. Търговската тайна трябва да има търговска стойност, поради тайния си характер и по отношение на нея да са предприети мерки за запазването ѝ в тайна, от лицето, което има контрол върху информацията. Търговската тайна не е ново понятие за българското законодателство, като то съдържа поредица норми за регулиране на различни аспекти на нейната защита. Разпоредби относно защитата на търговската тайна се съдържат в текстовете на Търговския закон, в Закона за защита на конкуренцията, в Закона за стоковите борси и тържищата, в Закона за достъп до обществена информация. При гласуването от БСП се въздържаха, а Пенчо Милков обясни, че едно от притесненията е свързано с дефиницията на търговска тайна. Нужно е прецизиране, защото някои от изискванията за търговска тайна биха довели до противоречива съдебна практика, посочи депутатът Председателят на правната комисия Данаил Кирилов отчете, че дефиницията има нужда от прецизиране, но законът се е чакал повече от 25 години. Българските търговци имат нужда от гаранция, че техните достижения в търговската дейност ще получат релевантна правна защита, макар че и сега до голяма степен търговската тайна е гарантирана в няколко закона, разясни той. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Античен град Хераклея Синтика край Петрич вече е отворен за посетители

  • 20 Апр 2024
  • 123
Античният град Хераклея Синтика е сред най-привлекателните археологически обекти на Балканите през последните 15 години. За него пишат древни гръцки и латински автори, сред които Омир, Херодот и Тукидид. С радост Ви информираме, че Античен град Хераклея Синтика отново е отворен за посетители! Новия облик на града ще Ви пренесе векове назад, а всичко което ще видите тук е такова, каквото са го оставили древните му обитатели.

Царицата на Розата Карлово 2023 и нейна подгласничка посетиха Китай

  • 20 Апр 2024
  • 134
Царицата на Розата Карлово 2023 Антония Лалова и нейната подгласничка Дани Илиева пътуваха до Китай, по покана на кмета на курортния град Саня, в периода 04.04.2024 г. – 17.04.24 г.

ПЕЩЕРА „ДОБРОСТАНСКИ БИСЕР“ КРАЙ АСЕНОВГРАД – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПРИКЛЮЧЕНЕЦА

  • 20 Апр 2024
  • 116
Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.

КМЕТЪТ СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ НАГРАДИ ШАМПИОНИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ТЕНИС В ХАСКОВО

  • 20 Апр 2024
  • 154
Александър Василев от България и Надя Кулби от Полша спечелиха шампионските титли на Международния турнир от сериите ITF – втора категория до 18 години Хасково 2024.

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново

  • 20 Апр 2024
  • 108
Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново.