« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Министерство на културата с масови проверки по заведения

Заведенията, които излъчват музика с цел печалба трябва да плащат авторски права. Това каза пред БГНЕС директорът на Дирекция „Авторско право и сродните му права” в Министерството на културата Мехти Меликов. Той добави, че в момента текат проверки във всички обекти, които излъчват музика. „Ако в заведения и търговски обекти се озвучават с музика, този тип ползване трябва да се урежда. Той може да се уреди както в организациите за колективно управление на права, така и при независимо дружество”, обясни Меликов, който каза, че министерството освен контролна дейност извършва и информационна, обяснявайки на собствениците на заведения какви са задълженията им към творците, чиито произведения използват. Директорът обясни, че по време на проверките се сблъскват с тотално неразбиране относно авторските права от страна на собствениците на обекти, които се озвучават с музика. Меликов подчерта, че закупуването на абонамент, например от Spotify и Youtube за слушане на музика не означава, че правата са уредени и излъчването е легално. „Това е така, защото те са платили абонамент, който предполага лично използване. Когато обаче използвате този абонамент и съответните произведения и ги влагате в бизнеса си, за да добавите допълнителна стойност, която давате на клиента, става дума за друг тип използване. В този случай се дължи уреждане на права със съответните правоносители”, уточни Меликов. Той добави също така, че пускането на музика от закупен диск отново е нарушение. Директорът обясни, че заплащането на авторските права става с купуването на каталог с музика, сключване на договор с организация за колективно управление на права или индивидуално сключване на договор с изпълнителите, което обаче е непосилна задача и ще струва много скъпо. „Колективното управление е сериозно наблюдавано и сериозно защитавано от Министерството на културата. Една от основните ни задачи е да поддържаме балансирана правна рамка, така че да се поддържа балансът между интересите на правоносителите, но и на ползвателите, за да се гарантира възпроизводството на културния продукт”, добави още той. Мехти Меликов подчерта, че санкциите започват от 2000 лв. и достигат до 20 000 лв. „Най-евтино е да се уредят правата предварително, а не да се чака да дойдем на проверка и да глобим заведението, което излъчва репертоар без уредени авторски права”, обясни Меликов и добави, че сега действащият закон не изисква да се уреждат права за публично излъчване на телевизионни програми в заведения. Изключение от това правило има само тогава, когато има входна такса за влизане в заведение или търговски обект. /БГНЕС http://www.bgnes.com/

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 332
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 422
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 307
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 398
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 344
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.