Стоматолог: 98% от българите са с развалени зъби

96% от българите имат поне един кариес, а положението се влошава още в ранна детска възраст. Всяко дете до 7 години има поне 4 кариеса. Причината е страх от зъболекаря и липса на профилактика. Това каза за телевизия "България он ер" стоматологът д-р Амелия Ченгелска. Според нея, вина за това положение имат и родителите, които забавят първото посещение на детето си в зъболекарския кабинет. Тя уточни, че кариесът е инфекциозно и поведенческо заболяване. При загуба на млечен зъб има проблем при подреждането на постоянните зъби. Д-р Ченгелска настоя да се обърне сериозно внимание върху тяхното лечение и превенция. "Има деца на година и половина, на които всички зъби в устата са с кариеси", съобщи стоматологът. Д-р Ченгелска си обяснява стряскащата статистика с лепкавата храна, нощното хранене и кърмене - разлага се на киселини и уврежда зъбите на децата. Родителите могат да използват същата храна, но да не хранят децата си нощем. Да им дават вода след храна и да посещават стоматологичния кабинет. "Миенето с четка трябва да започне от пробива на първия зъб в устата. Идеята е детето да свиква, че зъбите трябва да се мият. Има деца на 3-4 години, които не разрешават на майките си да им мият зъбите", каза още д-р Ченгелска. Тя подчерта, че има и генетична обусловеност за състоянието на зъбите, но е много важна личната хигиена и посещението в стоматологичния кабинет да стане в най-ранна детска възраст. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 39
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 62
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 67
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 81
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 50
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.