Тренд: Разликата между ГЕРБ и БСП е 3-4 %, няма нагласа за предсрочни избори

"В рамките на тази седмица мисля, че ще бъдат гласувани оставките на тримата министри. Това удължаване на ситуацията трупа негативи за управляващите". Това заяви в предаването "Преди всички" по БНР Евелина Славкова от Изследователски център "Тренд". Ако има смяна на още министри, това ще бъде ситуационно, а не целенасочено действие, смята тя. По думите ѝ в момента няма нагласа за предсрочни избори. Славкова отчете, че БСП не се възприема от хората като алтернативата, която може да застане начело на държавата. Независимо от всички сътресения и скандали между ГЕРБ и БСП има разлика от 3-4%. След неподписания указ от страна на президента за освобождаване на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР, с което се блокира временно процедурата по смяна на трима министри, Славкова не очаква повече изненади. Според нея в случая има два важни момента: "Единият е с невъзможността да се намери непробиваема кандидатура за министър на транспорта след оттеглянето на Александър Манолев. Това, което може би е положително в тази ситуация, е предварителното оттегляне. Представяме си ситуация, в която транспортният министър е с поискана оставка заради катастрофата край Своге и в същото време начело на министерството застава човек, който по един или друг начин има някаква неизяснена ситуация покрай катастрофа. Това е по скоро автогол от страна на правителството, отколкото някакъв успешен опит да свалят напрежението с нов министър". Другата линия са отношенията между президентство и правителство, добави Славкова и обясни: "Това, което можем да отбележим, е опитът на президента да се позиционира много по-ярко като политически играч". По думите ѝ с изказването си, че няма алтернатива за предсрочни избори, президентът нанася удар на БСП. От друга страна думите за управляващите винаги са негативни. Видно е, че президентът се опитва да се позиционира като трети политически център извън институцията, категорична е Славкова. Според нея този диалог между президента и премиера ще продължи да бъде остър, а такъв тип изненади като тази с неподписания указ за освобождаване на Младен Маринов като главен секретар на МВР може да се наблюдават и в бъдеще. / dir.bg

Видео

Коментари

Добавете коментар

Име (задължително)

Най-четени

Президентът наложи вето на промените в Закона за Черноморското крайбрежие

  • 24 Юни 2019
  • 57
Президентът Румен Радев наложи вето върху два параграфа от Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

ВАП откри нарушения при облагането с данъци на имоти в курортите

  • 24 Юни 2019
  • 46
При поредна проверка по реда на надзора за законност на Върховната административна прокуратура (ВАП) са открити сериозни нарушения при определяне на размера на местните данъци в наредби, приети от общинските съвети, съобщават от институцията.

Фирми без регистрация по ДДС сменят касовите си апарати до 30 юни

  • 24 Юни 2019
  • 91
Остават 6 дни, в които фирмите, нерегистрирани по ДДС и които не ползват софтуер за управление на продажбите, трябва да сменят касовите си апарати, съобразно изискванията на Наредба Н-18, напомнят от Национална агенция за приходите.

Над 2.1 млн. пенсионери с увеличение на пенсиите с 5.7% от 1 юли

  • 24 Юни 2019
  • 94
Над 2 130 000 пенсионери ще получат увеличение с 5,7% на пенсиите си от 1 юли 2019 година, съобщиха от НОИ. Увеличение със същия процент от 1 юли ще има и при пенсиите, приравнени на минималния размер за съответния вид пенсия, включително и за отпуснатите през 2019 година.

Тракийци от цялата страна се събраха на Минералните бани

  • 24 Юни 2019
  • 85
За поредна година Тракийският събор „Памет за Тракия” събра тракийци от цялата страна и огласи поляните на парк „Минерални бани” в кв. Ветрен с народна музика на прекрасни изпълнители. На събора присъстваха над 3000 души, сред които групи от големите тракийски дружества в страната.