Само за пет дни ще се прави онлайн регистрация на дружества в ЕС

Новите правила за регистрация на фирми онлайн в рамките на целия ЕС предвиждат срок от пет дни за една регистрация. ООД и ЕООД засега са дружествата, познати у нас, които попадат в обхвата на директивата. Това обяви Емил Радев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП. "В момента само в 17 държави-членки на ЕС имат възможност за онлайн регистрация на дружества. С директивата за използването на цифровите инструменти в дружественото право на практика ще се въведе възможност в целия ЕС за отдалечена цифрова регистрация на дружества", уточни Радев. Евродепутатът съобщи, че засега се коментират само два вида дружества, познати в България, – дружество с ограничена отговорност (ООД) и еднолично дружество с ограничена отговорност (ЕООД). Поради по-сложните процеси при акционерните дружества засега те няма да влизат в обсега на директивата. "Ще могат да се регистрират онлайн клонове на дружества в други държави-членки.На малките и средните предприятия ще бъдат спестени разходи на стойност над 80 млн. евро. годишно, ако се въведе онлайн регистрацията в целия ЕС, ще се плащат дистанционно и регистрационните такси, които ще са колкото да покрият административните разходи. Ще е възможно да се изкарват типови образци на дружествени договори, устави, без да се налага използването на голяма квалифицирана правна помощ, да може всеки да регистрира дружество онлайн в друга държава-членка", обясни Емил Радев. По думите му тези нововъведения ще са от полза за малките и средни фирми, които се занимават с онлайн търговия. "Когато купувачът има пред себе си форма, работеща онлайн, с регистрация в неговата държава, ще се отнася с по-голямо доверие към нея. Срокът за регистрация, който се предвижда е в рамките на пет работни дни", уточни той. legalworld.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 171
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 163
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.

Протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит

  • 23 Апр 2024
  • 169
В Сливен подготвят протест срещу списъка с кандидати за сливенски митрополит. Светият синод представи листа от шест достоизбираеми епископи за избиратели на нов Сливенски митрополит.

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 368
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 333
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас