Власт и опозиция единодушни по въпросите за мигрантите

Управляващи и опозиция приеха обща позиция по въпросите за миграцията. Общото решение беше прието единодушно с 177 гласа "за". Депутатите задължиха Министерски съвет да не подписва двустранни споразумения за обратно приемане на мигранти. Така власт и опозиция си "стиснаха ръцете" обединени около една тема, а на излизане от пленарна зала премиерът Бойко Борисов стисна ръката на лидера на БСП Корнелия Нинова. Именно тя говори от трибуната на парламента от името на всички партии след заседанието на председателите. "Председателите на парламентарните партии се обединихме около няколко неща, които формулирахме и записахме във връзка с мигрантите. Ето и решенията: - Задължаваме Министерски съвет (МС) да не подписва двустранни споразумения за приемане на мигранти - Задължава МС да внесе в парламента общо решение на ЕС за справяне с мигрантите - До 30 септември да се предложи реформа на Дъблинското споразумение. Благодаря на колегите, че подкрепиха нашите предложения по темата и даже ги обогатихме като искания. Вярвам, че всички партии направихме нещо много добро за България", каза Нинова. "Искам да ви благодаря за разума, който проявихме. За това, че подкрепихте нашите предложения, че дори ги допълнихме с разумни предложения и ги засилихме", каза председателят на ПГ на "БСП за България" Корнелия Нинова, обръщайки се към народните представители от всички парламентарни групи, след като предложението на левицата за решение относно политиката на правителството по въпросите на миграцията бе единодушно прието в зала. Тя обясни, че сред направените промени е записването изрично - че се отчита позицията на ЕС. "Вместо да възложим на Министерски съвет да приеме решение срещу обратно връщане на мигранти, направо задължихме правителството да не подписва двустранни споразумения, както и да внесе в НС позиция за общо решение на ЕС. Остава и текст за ревизията на Дъблинския регламент. Благодаря и на колегите, и на премиера. Мисля, че достойно защитихме националния интерес на България и общия европейски интерес", заключи Корнелия Нинова. По-рано по темата говори и премиерът Бойко Борисов, който също призова партиите да излязат с обща декларация за мигрантите, за да може вече кабинетът спокойно да отхвърля предложенията на други страни от ЕС, които настояват на България да бъдат връщани мигранти. dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

В ОБЩИНА НЕСЕБЪР ДЕЙСТВА НАЙ- СЪВРЕМЕННАТА СИСТЕМА ЗА ВИДЕОНАБЛЮДЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ

  • 28 Мар 2024
  • 48
Kметът на Несебър Николай Димитров, директорът на Областна дирекция на МВР Бургас старши комисар Емил Павлов и главен инспектор Коста Кирязов, началник на РУ Несебър представиха надградената и разширена мрежа за видеонаблюдение на територията на общината.

Близо 36 000 души са се вписали в регистъра на хазартно уязвимите лица

  • 28 Мар 2024
  • 69
Близо 2000 граждани са подали заявление за вписване регистъра на уязвимите лица за по-малко от месец - от началото на март до момента. Над 8100 са заявили желанието си да ограничат достъпа си до хазартни игри от началото на годината, а от възобновяване на регистъра през 2022 г. до сега вписаните в него са почти 36 000 души.

Държавно ловно стопанство "Тунджа" дарява фиданки на жителите на Ямбол за Седмицата на гората

  • 28 Мар 2024
  • 57
По случай предстоящия професионален празник на лесовъдите, горските служители и работници и „Седмица на гората“, която отбелязваме традиционно в първата седмица на април, Държавно ловно стопанство „Тунджа“ предоставя безвъзмездно фиданки на гражданите на Ямбол.

„Има такъв народ“ върна неизпълнен мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев веднага, след като той им го връчи

  • 28 Мар 2024
  • 65
„Има такъв народ“ (ИТН) върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев веднага, след като той им го връчи.

ОСТАВАТ САМО 2 ДНИ, В КОИТО МОЖЕТЕ ДА ПОСЕТИТЕ КОЛЕКЦИОНЕРСКАТА ИЗЛОЖБА „КРАЛСКО ВЪЛШЕБСТВО ОТ ПОРЦЕЛАН“

  • 28 Мар 2024
  • 77
Остават само 2 дни, в които можете да посетите колекционерската изложба „Кралско вълшебство от порцелан“ в Културен център „Морско казино” от 10.00 до 18.00 часа. Входът е свободен.