« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

По- висок акциз на бездимните цигари и бирата

Акцизът на бездимните цигари в крайна сметка ще бъде вдиган поетапно. Това решиха депутатите със 101 гласа "за" и 63 против на първо четене на промените в Закона за акцизите и данъчните складове. Според вносителите от ГЕРБ промяната се налага заради загубите в бюджета, тъй като нагреваемите цигари са със значително по-нисък акциз от конвенционалните, а търсенето им главоломно е нараснало. Управляващите настояват и че бездимните цигари не са по-малко вредни от обикновените, а при сегашния акциз в хазната влизат само - 0.93 ст. срещу 3,54 лв. за конвенционалните цигари. Затова при следващото обсъждане на законопроекта ще предложат плавното повишаване на акциза - 40% от акциза на конвенционалните цигари. Опозицията пък е на мнение, че сега не е времето за промени в акцизните ставки, а в края на годината - при гледането на бюджета. Червените също не са убедени дали бездимните цигари наистина са толкова вредни, колкото и обикновените. Това даде повод на управляващи и опозиция да си разменят взаимни нападки за лобизъм и реклама на определени производители на тютюневи изделия. Румен Гечев от БСП настоя, че не е доказана все още вредата от бездимните цигари и че не е основателно да се правят тези промени в средата на годината. "Всички цигари са вредни, но е ясно, че тези, които съдържат никотин и токсични вещества, са по-вредни от тези, които са само с никотин", коментира социалистът. Червеният Георги Гьоков пък заподозря, че законопроектът на управляващите е в полза на производителите на конвенционални цигари. "Това не е ли в ползва на производителите на конвенционални цигари? Премиерът ви каза, че трябва да оттеглите законопроекта. Забелязвам някакво гражданско неподчинение в ГЕРБ", каза той. В отговор пък шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова настоя, че социалистите са се превърнали в рекламни агенти, а БСП в "Рекламна агенция за България". "Вие сте лобистите. Вие бяхте рекламни агенти за производителите на тези цигари. Имате по-голяма грижа за печелбата на тези производители", контрира тя. Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" пък настоя, че дори да има малък шанс тези цигари да са по-безвредни, трябва да им се дадат по-преференциални условия. Затова и патриотите са се съгласили в крайна сметка да има повишаване на акциза, но плавно. От ДПС пък категорично отказаха да подкрепят проекта, тъй като според тях в момента не е нито времето, нито мястото да се правят такива промени. С промените в закона се въвежда и задължение за облепване с бандерол на бирата в опаковка над 5 литра. Целта на промяната е оптимизиране на контрола по отношение продажбите на бира. "Да не говорим само за цигарите, а и за бирата. От ГЕРБ искат да вдигнат и наливната бира. Защо искате да вземете и това удоволствие. Кое ви накара да посегнете и на бирата на българските граждани", скочи червеният Драгомир Стойнев. https://www.dnes.bg/

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

В Сливен се провежда кампания в училищата „Чуй ме! Нито един повече!“

  • 19 Апр 2024
  • 65
Кампанията „Чуй ме! Нито един повече!“ на Младежки дом Сливен и над седемдесет младежки и културни организации в Сливен, под егидата на кмета Стефан Радев, вече набра скорост и постига завидни резултати.

ЕЛЕКТРИЧЕСКИ АВТОБУСИ ЩЕ ПРЕВОЗВАТ УЧЕНИЦИ

  • 19 Апр 2024
  • 78
За първи път Министерството на образованието и науката предвижда закупуването на електрически училищни автобуси.

МЗХ публикува за обществено обсъждане изменение в нормативната уредба за интервенциите в областта на агроекологията

  • 19 Апр 2024
  • 86
Министерство на земеделието и храните публикува за обществено обсъждане проект на Наредба № 10 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите в областта на околната среда и климата и хуманно отношение към животните.

Новите 80 автомобилa за Автомобилна администрация вече са доставени

  • 19 Апр 2024
  • 86
С нови 80 автомобила за контрол изцяло обновяваме автопарка на ИА „Автомобилна администрация“.