Борисов даде заден: Отхвърлям оставката на Бисер Петков

"Щом това е министърът, който им харесва, отхвърлям оставката. Оставям го министър", това заяви премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Измир, след като вчера прие оставката на социалния министър Бисер Петков заради невъзможност да овладее напрежението около исканията на родителите с деца с увреждания. Днес майки заявиха, че оставката няма да реши проблемите им, не това е била целта им и настояха Петков да бъде върнат на поста, защото иначе ще поискат оставката на цялото правителство. По този повод Борисов каза, че от сутринта е чул доста различни позиции от вчерашните. "Аз понеже винаги съм бил честен човек, искам да върна хронологията назад. Вчера водихме едно дълго съвещание със социалния министър, с финансовия, здравния и зададох елементарния въпрос - как при положение, че с 80 милиона повече от бюджета на данъкоплатците дадени тази година, има това недоволство и всеки ден с един повече палаткови лагери? Социалният министър ми заяви, че не може да се оправи с тях, защото исканията са им такива, че са необходими около 300 милиона повече на година. Каза: аз не мога да се оправям. В същото време г-жа Манолова, казва че проектозаконът не изисква повече пари. И затова сутринта на Бисер Петков му казах да отиде на работа, да си продължава дейността", допълни премиерът. Борисов каза оше, че майките казват, че имат добра комуникация с министъра, а той му казала, че нямат никаква комуникация, или поне такава, която може да реши въпроса. "Щом това е министър, който харесват, щом казват, че не става въпрос дори и за пари, да седнат и да направят така, че тази тема да ми се махне от главата и на всички вас. От седмици наред стоят тези палаткови лагери, досега не съм чул някой да каже "този министър ще ни реши въпроса", а това, че все повече лагери ставаха, означава, че не го решава. Искам да видя сега откъде идва тази задача към тях. Затова оставам Бисер Петков да продължава да си изпълнява ангажимента, да направи срещи с тях, да видим дали това, което казват че сега като имат министър, който изцяло ги разбира, сиреч правителството ги подкрепя, ще продължат с палатковия лагер", допълни той, като подчерта: "оставката е пред мен, винаги мога да я задействам". Премиерът уточни, че е разпоредил на Петков днес да събере заинтересованите страни, за да обсъдят предложенията за промени в закона и да стане ясно действително ли става въпрос за повече пари. По-рано вицепремиерът Валери Симеонов заяви, че оставката на Бисер Петков е била ненавременна и ненужна и подчерта, че той е един от най-големите професионалисти в сферата. Премиерът сбърка, като прие оставката на социалния министър, коментира и президентът на КСНБ Пламен Димитров. Той подчерта, че заедно с КТ "Подкрепа" смятат, че това е грешка и също настояват за връщането на Петков на поста. Димитров добави, че двата синдиката очакват среща с Борисов по темата до края на седмицата. "Бисер Петков е един от много добрите министри в този кабинет", категоричен бе синдикалистът. / dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 262
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 231
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

ОБЩИНА БАРЛЕБЕН ДАРИ НА ОБЩИНА ЦАРЕВО ПРОТИВОПОЖАРЕН АВТОМОБИЛ.

  • 22 Апр 2024
  • 225
ОБЩИНА БАРЛЕБЕН ДАРИ НА ОБЩИНА ЦАРЕВО ПРОТИВОПОЖАРЕН АВТОМОБИЛ.

ЧЕСТВАНИЯТА НА ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ В БУРГАСКИТЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ ЗАПОЧНАХА

  • 22 Апр 2024
  • 242
Тематичните дни на Община Бургас и детските градини, свързани с подготовката и честването на най-значимия християнски празник - Възкресение Христово, стартират тази година от 22 до 26 април под мотото „Над зелената дъбрава пак Великден се задава“.

Проф. Мария Нейкова встъпи в длъжност като областен управител

  • 22 Апр 2024
  • 233
На кратка церемония в присъствието на служителите на администрацията проф. Мария Нейкова встъпи в длъжност областен управител на област Бургас, съгласно Решение № 284 на Министерски съвет.