Медсестрите се вдигат на национален протест заради мизерното заплащане

Медицинските сестри у нас стягат национален протест навръх професионалния си празник на 12 май, събота, на площад ”Независимост”. Недостигът на кадри и ниското заплащане са част от водещите причини за недоволството им. За последните 20 години над 30 000 сестри са избрали или да работят в чужбина, или са сменили професията си. У нас сега има около 25 000 сестри, което е недостътачно. Средната възраст на медицинската сестра у нас е 53 години. Все още има медицински сестри И на по 80 години, които продължават да работят, съобщи бтв. Професията е непривлекателна най-вече заради ниското заплащане. Основната заплата между 650-700 лева. Едно от исканията на предстоящия протест е покачване на основната заплата до 1500 лева. Извънредни часове, стрес, напрежение – така Милена Митева описва работния си ден. Тя е медицинска сестра в болница „Света Анна” от 35 години и се грижи главно за тежкоболни пациенти. Колежката й Светла пък споделя, че всяка една от сестрите трябва да се грижи за прекомерен брой пациенти, а това влошава качеството на работата им. „Няма как да стане като в една такава клиника каквато е нашата преминават по 250 човека месечно, а в събота и неделя има само по една дежурна сестра. Колкото и да иска, тя няма време дори да се усмихне на всичките пациенти”. Такава е ситуацията и в детските градини, където една сестра носи отговорност за над 30 деца в рамките на работния си ден. Освен повишаване на стартовата заплата, медицинските сестри настояват държавата да им осигурява и възможности за кариерно развитие. Протестът ще бъде в събота на площад Независимост в столицата. https://edinnabulgaria.site

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 291
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 270
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.

Свети Георги обединява седем художници именици в галерия „Ателие R“

  • 24 Апр 2024
  • 277
Седем творци именици дават началото на първата Гергьовденска изложба в Бургас. Домакин на арт събитието е галерия „Ателие R“. Изложбата се открива в навечерието на поредицата от светли празници-на 29 април от 18.00 часа в галерията на улица „Възраждане“ 25 и обединява творци с различен натюрел и търсения в изкуството.

3 компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас, заявяват разкриване на 370 работни места

  • 23 Апр 2024
  • 301
Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас през следващите години.

Координаторът на атаките срещу "Северен поток" изчезна безследно

  • 23 Апр 2024
  • 271
Координаторът на атаките срещу "Северен поток" Роман Червински изчезна безследно в Украйна, съобщава украинско информационно издание, цитирано от руският телеграм канал „Операция Z.