КЕВР реже мераците за скок в цените на тока

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР)реже мераците за драстичен скок на цените на тока. Всички дружества - държавни и частни, НЕК, ЕСО и трите ЕРП-та - ЕВН, ЧЕЗ и Енерго Про, са задължени всяка година да искат нова цена на ел.енергията три месеца преди 1 юли, когато е началото на новия регулаторен период. Месец преди тази дата те са длъжни чрез медиите да обявят намерението си да поискат нови цени. От ЕВН вече обявиха, че ще искат от регулатора разрешение за увеличение на цената на тока с 6,9% през деня и с 5,4% за нощна тарифа. Енерго-про поиска средно увеличение на цените с 5,5%. До момента НЕК, ЕСО и ЧЕЗ не са обявили официално какво увеличение на цените на тока са поискали от регулатора. Припомняме, че в края на февруари от ЧЕЗ обявиха, че ще искат корекция на цените на тока, без да уточняват с колко. Тогава от компанията се обосноваха, че с „предложението си целят да се осигурят сигурност на снабдяването и качествена услуга на клиентите, намаляване на технологичните разходи и необходимите средства за развитие и разширяване на мрежата“. КЕВР няма да удовлетвори исканията за увеличение на цените на ел.енергията на нито едно от трите ЕРП-та и крайните снабдители, както и на ЕСО и НЕК, и ще се съгласи на минимално поскъпване до 2%, смятат обаче експерти, наблюдаващи енергийния сектор. От КЕВР обявиха, че няма да допуснат рязко повишаване на цените на тока, като не са дали официална прогноза за евентуално поскъпване. "Това, че поради продажбата на ЧЕЗ цената рязко ще се повиши, това са спекулации, ако някой иска да реализира политически проекти чрез цената на ЧЕЗ, няма как да се случи това. Нито кредитите, нито лихвите са ценообразуващи", заяви неотдавна председателят на КЕВР Иван Иванов. Той обясни, че всяка година дружествата искат голямо увеличение, но КЕВР не се е съгласявала и припомни, че за последните 3 години цените на тока са се повишили само с 2,5%, което в средната сметка на потребителите е увеличение с 1-2 лева. http://dnes.dir.bg/

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 242
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 226
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 230
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 514
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 486
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.