Ако носиш скъсани дънки в клас, оставаш без стипендия

Столични училища въвеждат мерки по отношение на униформата, които ще са свързани и със стипендиите. Някои пък ще намалят месечната сума на отличниците, тъй като тези, които ще получават възнаграждение, се увеличават. Ако два пъти ученик стипендиант се яви с хитовите скъсани дънки в клас или пък без униформа, той ще спре да получава стипендия. Този нов критерий се въвежда в столичното 119-о СУ от втория срок, съобщи неговият директор Диян Стаматов пред Монитор. Причината е, че от тази година право на награда за успех имат още два випуска – 8-и и 9-и клас, а не само 10-и, 11-и и 12-и както преди. Това е следствие от Закона за предучилищно и училищно образование, според който основно образование вече се завършва след 7-и клас, а не след 8-и. Именно тапията за основно е условие за получаване на стипендия и така на практика кандидат-стипендиантите се увеличават. В бюджета за образование бяха отпуснати допълнителни 6,6 млн. лв. за стипендии за учениците от осми клас. Въпреки това обаче столични директори променят критериите за отпускане на стипендии заради недостиг на средства. Стаматов обясни, че ако ученик дойде веднъж без униформа, ще му бъде направена забележка, а при повторно провинение, стипендията ще бъде спряна. Униформата включва суитчър и тениска. Същото правило важи и за скъсаните дънки. Стаматов обясни, че те започвали да стават голям проблем, защото учениците в 10-и и 11-и клас много ги носели, а в студените месеци това не било здравословно за тях. В 119-о СУ стипендия ще се полага само на учениците със среден успех от първия срок 5,50 или повече. Те ще получават 50 или 60 лв., като окончателно решение каква да бъде сумата още не е взето. В 31-во СУЧЕМ "Иван Вазов", известно още като Бастилията, пък вдигат летвата за успех. Така само учениците със среден успех за първия срок "Отличен" (5,7о) или нагоре ще получават по 40 лв. месечно, като преди прагът за тази сума беше 5,50, разказа директорката на училището Надежда Николчева. Във втората група са ученици с успех между 5,5 и 5,7, на които ще се полагат по 20 лв. на месец. В 51-во СУ "Елисавета Багряна" пък е намалена максималната стипендия от 40 на 30 лв. Така вече отличниците с успех между 5,75 - 6,00 ще получават с десет лева по-малко. Таванът за ученическите стипендии е 60 лв. Училищата обаче имат свободата сами да решат дали да дадат стипендии на повече ученици и сумата да е по-ниска или обратното - да заложат на по-високи бонуси за успех, разпределени между по-малко ученици. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 95
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 89
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 78
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

140 състезатели ще участват в националния турнир по кудо „Купа Бургас“

  • 29 Мар 2024
  • 78
На 31 март от 11.00 ч. в спортна зала „Никола Станчев“ ще се проведе националният турнир по кудо „Купа Бургас“. Организатори са СК „БУШИДО Бургас“ и Община Бургас.

Даниел Петров: Край със смяната на статута на земеделските земи, за да се превръщат във фотоволтаични паркове

  • 29 Мар 2024
  • 88
Днес в Народното събрание бяха разгледани, гласувани и приети предложения на народния представител от “Възраждане”, Даниел Петров в Закона за собствеността и ползването на земеделската земя, по отношение на прекратяване на порочната практика за смяна на статута на обработваемите земеделски земи, мери и пасища, с цел превръщането им във фотоволтаични централи.