Системата „AMBER Alert - изчезнало дете” или издирване чрез Facebook

Информация за изчезнали деца ще бъде разпространявана във Facebook. Системата се казва „AMBER Alert - изчезнало дете” и е свързана с приложение на социалната мрежа. Чрез нея от ГДБОП ще изпращат съобщение, съдържащо актуална снимка и информация за издирваното дете. Всички потребители на социалната мрежа, намиращи се в радиус от 200 км от мястото, откъдето е изчезнало или отвлечено дете, ще получават съобщението. През 1996 година в САЩ било отвлечено малко момиченце, което излязло да кара колело с брат си. Няколко дни по-късно момиченцето било открито мъртво в близост до дома си, а убиецът все още не е открит. След смъртта на малката Амбър е създадена и системата „AMBER Alert - изчезнало дете”. България въвежда система за издирване на изчезнали деца чрез Facebook Основната цел е хората около всяко изчезналото дете да бъдат уведомявани, че то липсва и да могат да бъдат полезни, в случай че го видят. През годините системата не е спирала да се развива. Днес чрез нея потребителите на Facebook в радиус от 200 км от мястото, на което дете е изчезнало или е било отвлечено, ще получават актуална негова снимка, както и информация на колко години е и как е било облечено. България е 15-та страна, която се включва към приложението и то именно чрез Facebook. Откриха в гора изчезналото 2-годишно дете Началникът на отдел „Трансгранични престъпления” в ГДБОП Явор Колев коментира, че хората, които имат някаква информация за изчезнало дете, ще могат да се свържат с отдел „Киберпрестъпления” през цялото денонощие. „Нищо не трябва да си инсталирате. Ние всички имаме приложението Facebook на телефоните и таблетите си. В News Feed-а ще се появява съобщението на всички потребители в 200 километров обсег от мястото на изчезването на детето и всеки един от тях, когато го забележи, ще може да реагира”, посочи Колев. 13-годишният Мануел е жив и здрав, прибра се сам вкъщи Емили Вачер, която е директор на отдел „Сигурност“ във Facebook, коментира, че до момента чрез системата „AMBER Alert-изчезнало дете” в Щатите са намерени около 900 деца. „В САЩ в резултат на тази система за сигнализация повече от 900 деца са били успешно върнати при семействата им. От днес системата AMBER Alert и в България ще изпраща чрез Facebook апликацията сигнали директно на хората, които имат възможност да помогнат за търсене на деца”, каза Вачер. Всички хора, които имат информация за изчезнало дете, ще могат да сигнализират на телефон 02/9828353 или на 112. dariknews.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 107
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 116
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 118
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 155
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 130
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.