Българово чества 140 години от Освобождението си на 2 февруари

Кметство Българово, читалище "Съгласие 1905", училищното и църковното настоятелство организират честване на 140 години от Освобождението на село Уруменикьой /дн. град Българово/ в петък, 2 февруари.

По традиция отбелязването ще започне от 10.00 часа в църквата "Св. Атанасий" със заупокойна молитва в памет на убитите православни християни през февруари 1878 г. От 10.30 часа децата от ОУ "Васил Левски", детска градина "Светулка" и група "Канатица" при НЧ "Съгласие 1905" ще изнесат концерт с възрожденски песни и стихове. Интересна беседа за Освобождението на България ще бъде изнесена от Иванка Делева от 11.00 часа. Веднага след това в 11.30 часа жителите на Българово и техните гости ще положат цветя и венци при Костницата в църковния двор и ще се поклонят пред тленните останки на убитите преди 140 години православни християни - българи и гърци.

Кметство Българово и НЧ "Съгласие 1905" канят жителите и гостите на града да се включат в събитията и заедно да почетат паметта на жертвите.

ПРОГРАМА ЗА ОТБЕЛЯЗВАНЕ ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА СЕЛО УРУМЕНИКЬОЙ /ДНЕШЕН ГР. БЪЛГАРОВО/ ОТ ТУРСКО РОБСТВО НА 02.02.2018 ГОДИНА

10,00 часа - Заупокойна молитва в памет на убитите православни християни в църквата "Св. Атанасий".

10,30 часа - Програма с възрожденски стихове и песни с участието на децата при ОУ "Васил Левски", ЦДГ "Светулка" и певческа група "Канатица" при НЧ "Съгласие 1905" - град Българово.

11,00 часа - Беседа за Освобождението на България от г-жа Иванка Делева.

11,30 часа - Поднасяне на цветя и венци в костницата по случай 140 годишнината от Освобождението на Българово от турско робство.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 107
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 116
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 118
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 155
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 130
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.