« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Остават броени дни до Йордановден

Здравето и благоденствието през годината идват на 6 януари с празника Йордановден, наричан още Богоявление. Този празник има различни имена в различните области на страната, като някои от тях са Кръстовден, Водици или Водокръщи.

Поверието на този ден гласи, че всеки, който иска да е здрав и щастлив през цялата година, се окъпва или се измива в морето или в реката. Това се случва най-често с ритуалното хвърляне на кръста във водата. Ритуалът символизира кръщаването на водата и напомня за това, че Исус Христос е бил кръстен във водите на река Йордан от Йоан Кръстител.

За този ден отсега се готвят най-смелите бургазлии. Те ще премерят сили и ще покажат на останалите бързина и плувни умения, за да извадят кръста от бурните води и да получат благословията на местното духовенство.

Ритуалът по спасяване на светия кръст ще започне в 12.00 часа от Моста, но преди това всички желаещи да премерят сили с ниските градуси на зимното море трябва да имат навършени 16 години и да се запишат за участие на моста преди самия ритуал на 6 януари.

Записването, както всяка друга година, ще се извършва само срещу представяне на лична карта, документ за актуален медицински преглед и подписване на декларация, с която поемат отговорност за здравословното си състояние.

Честванията на Йордановден ще започнат още в 09.00 часа в храм "Св. Св. Кирил и Методий", където бургаското духовенство ще отслужат празнична света литургия.

По стародавна традиция на 6 януари се освещават военните части и бойните знамена на българската армия.

Ритуалът бележи началото си през 917 г., когато преди битката при Ахелой е извършен първият водосвет. Освещаването на бойните знамената на Военен гарнизон-Бургас ще бъде от 11:00 часа на площад "Св. Св. Кирил и Методий". Шествието за спасяване на светия кръст ще започне в 11.30 часа от площад "Св. Св. Кирил и Методий" и ще премине по ул. "Св. Св. Кирил и Методий" до Приморски парк и Моста. Началният час на ритуала с кръста ще бъде в 12.00 часа. След изваждането на кръста бургазлии ще отдадат почит към революционното и родолюбиво дело на Христо Ботев. Венци и цветя ще бъдат положени пред паметника на поета в Морската градина в 12.30 часа на 6-ти януари, когато честваме и 170 години от рождението му. В 13:00 часа в галерия "Богориди" /ул. "Ал. Богориди" №48/ ще бъде открита традиционната изложба на тримата бургаски художници, носещи името Йордан - Йордан Маринов, Йордан Петров, Йордан Ангелов. Общата им експозиция този път е с името "Багри на Богоявление".

П Р О Г Р А М А ЙОРДАНОВДЕН /БОГОЯВЛЕНИЕ/ и 170 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ
06 януари (събота)
9:00 часа храм "Св. Св. Кирил и Методий" Празнична Света Литургия по повод Йордановден (Богоявление)
11:00 часа площад "Св. Св. Кирил и Методий" Освещаване на бойните знамена и водосвет за здраве на българското войнство от гарнизон Бургас
11:30 часа площад "Св. Св. Кирил и Методий", ул. "Св. Св. Кирил и Методий" до Приморски парк - Моста Литийно шествие за спасяване на Светия кръст
12:00 часа Приморски парк - Моста Спасяване на Светия кръст
12:30 часа Паметник на Христо Ботев в Приморски парк Тържествен ритуал по полагане на венци и цветя по повод 170 години от рождението на Христо Ботев
13:00 часа ул. "Ал. Богориди" № 48 Галерия "Богориди" Изложба "Багри на Богоявление" Йордан Маринов, Йордан Петров, Йордан Ангелов

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ДЕЦАТА ОТ ОУ „ЕЛИН ПЕЛИН“ НОСЯТ ПРОЛЕТНИЯ ДУХ В ЕТНО КАФЕНЕ И МУЗЕЙ НА 22 АПРИЛ

  • 19 Апр 2024
  • 91
Третият концерт от поредицата „Пролетна Етно палитра“ ще бъде посветен на учениците от ОУ „Елин Пелин“ - Бургас.

Мария Нейкова е отново областен управител на Бургас

  • 19 Апр 2024
  • 101
Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.

РИОСВ – Хасково следи състоянието на белия щъркел в село Гарваново

  • 19 Апр 2024
  • 93
Белият щъркел в село Гарваново, община Хасково, останал сам в гнездото след смъртта на другата птица от двойката, е във видимо добро състояние и мъти яйцата си.

Икономическа полиция и НАП ще се включат в казусите с къмпингуването в залива Вромос

  • 19 Апр 2024
  • 110
Проверките за незаконно разположени каравани и кемпери в държавни и общински терени продължат и тази седмица. На 19 и 21 април /петък и неделя/ комисията отново ще проверява държавните имоти в залив Вромос.

ПРОЕКТЪТ НА ОБЩИНА БУРГАС ЗА НОВ МОДЕЛ НА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА ПРЕДИЗВИКА ИНТЕРЕСА НА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ

  • 19 Апр 2024
  • 99
Проектът на Община Бургас за Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион предизвика интереса на млади лекари от различни здравни заведения в България.