13% от българските мъже домакинстват всеки ден

През последните 2 години България е постигнала значителен напредък в областта на равнопоставеността между половете. Страната ни се придвижва с 10 места напред. През 2015 г. страната ни е заемала 25-то място в ЕС по този показател, докато през 2017 г. се е придвижила с 10 места напред и заема 15-то място. Това показват резултатите от третото издание на Индекса за равенство между половете на ниво ЕС. Изследването беше представено от Виргиния Лангбак, директор на Европейския институт по равнопоставеност между половете, по време на заседание на Националния съвет по равнопоставеността на жените и мъжете, което се проведе днес в Народното събрание. Индексът представлява значимо постижение на Европейския институт за равнопоставеност между половете, каза заместник-министърът на труда и социалната политика Росица Димитрова при откриването на форума. С този институт ни свързва дългогодишно и ползотворно партньорство, което е катализатор за придвижването на България за две години с 10 места напред, добави тя. 13 процента от мъжете и 72.9 процента от жените в България се занимават ежедневно с готвене и домакинска работа. За сравнение средно за Европейския съюз /ЕС/ 33.7 процента от мъжете и 78.7 процента от жените се занимават ежедневно с домакинска работа. Според индекса 11.7 процента от работещите жени и 19.5 процента от работещите мъже в България отделят време за спорт, културни или развлекателни дейности извън дома няколко пъти седмично. За сравнение средно за ЕС 27.5 процента от жените и 31.9 процента от мъжете отделят време за спорт, културни или развлекателни дейности извън дома. Мъжете печелят повече пари отколкото жените. Повече жени отколкото мъже завършват висше образование в България, което е тенденция и за целия ЕС. Мъжете са физически по-активни, но пушат и пият повече от жените в България. Като цяло мъжете имат по-малко здравословни навици, каза Лангбаг. По думите й жените в България живеят по-дълго, но са с по-лошо здравословно състояние. Подобрява се равнопоставеността на половете в областта на властта, но по отношение на участието на жени в бордове на компании България е под средното европейско ниво. В България жените са представени доста добре в медиите, каза Лангбаг. Индексът за равенството между половете на ниво ЕС е уникален статистически инструмент за измерване на напредъка в равнопоставеността в шест основни области - „Работа“, „Пари“, „Знание“, „Време“, „Власт“ и „Здраве“, които са оценени за държавите-членки между 1 за общо неравенство и 100 за пълно равенство. За 2013 г. индексът на България е 37.0, като до 2015 г. той нараства на 38.1, а през 2017 г. вече е 58.00, при средноевропейско ниво от 66.2. Страната ни постига най-високи резултати в област „Здраве“ 76.4, а най-ниски в област „Време“ 42.7. В област "Работа“ индексът е 68.6, в област „Пари“ - 61.9, в област „Знание“ - 53.3 и в област „Власт“ - 56.0. http://dnes.dir.bg/

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 57
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 71
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 72
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 85
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 52
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.