Командир на ”Ислямска държава” е арестуван в София

Командир на ”Ислямска държава” е арестуван в София България Документът на сириеца, подписан от един от лидерите на ”Ислямска държава” , снимка: МВР
Командир на "Ислямска държава" в Сирия е арестуван в София, съобщиха от прокуратурата. Сириецът се е установил в България и през 2008 г. е получил българско гражданство. През лятото на 2013 г. той се е присъединил към армията на "Ислямска държава" в Сирия, като е взел активно участие в бойните действия, като фигура с ръководни функции. Мъжът е останал в Сирия до пролетта на 2016 г., когато се е върнал пак в България. Без да прекъсва връзките си с ръководните органи и лица на "Ислямска държава", сириецът е организирал у нас престъпна група за производство и разпространение на тютюн за наргиле. Практически тази дейност е служила като прикритие и основен източник на финансиране на групата и най-вече за лидера й. Събраните доказателства сочат, че групата е изкупувала суровия нарязан тютюн от производители в страната и го е доставяла в столицата. В специално наето и подготвено за целта помещение (в популярното преди години софийско заведение „Вагон - ресторант“) участник в групата обработвал тютюна в кофи с различни есенции и химикали, без спазването на каквито и да било хигиенни и санитарни изисквания. Оттам суровината била превозвана в няколко склада в София, където нелегално наети работнички от ромски произход я пресовали в подходящи форми, изсушавали и пакетирали. Пласирането на готовата продукция у нас и в чужбина ставало чрез познати участници в групата купувачи от арабски произход. Тютюнът е бил предназначен за продажба в България, Холандия, Германия и Франция. В страните от Западна Европа тютюнът за наргиле бил изпращан най-често по куриерска фирма, като количествата достигали 300-500 килограма на ден. На 29 септември сириецът е задържан заедно с още един мъж и една жена при спецоперация на ГДБОП и ДАНС. При извършените претърсвания е открит негов автентичен документ, подписан от един от лидерите на "Ислямска държава", удостоверяващ принадлежността му към терористичната групировка и даващ му право на свободен достъп и неограничено преминаване по цялата линия на водените бойни действия. В складове и жилища са намерени около три тона нарязан тютюн, предназначен за преработка, машини за опаковане на готовата продукция и голям брой други доказателства. На сириеца с български паспорт са повдигнати обвинения за тероризъм. По искане на Специализираната прокуратура на 1 октомври Специализираният наказателен съд е взел най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ за тримата обвиняеми, а на 10 октомври Апелативният спецсъд е потвърдил решението. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Античен град Хераклея Синтика край Петрич вече е отворен за посетители

  • 20 Апр 2024
  • 72
Античният град Хераклея Синтика е сред най-привлекателните археологически обекти на Балканите през последните 15 години. За него пишат древни гръцки и латински автори, сред които Омир, Херодот и Тукидид. С радост Ви информираме, че Античен град Хераклея Синтика отново е отворен за посетители! Новия облик на града ще Ви пренесе векове назад, а всичко което ще видите тук е такова, каквото са го оставили древните му обитатели.

Царицата на Розата Карлово 2023 и нейна подгласничка посетиха Китай

  • 20 Апр 2024
  • 74
Царицата на Розата Карлово 2023 Антония Лалова и нейната подгласничка Дани Илиева пътуваха до Китай, по покана на кмета на курортния град Саня, в периода 04.04.2024 г. – 17.04.24 г.

ПЕЩЕРА „ДОБРОСТАНСКИ БИСЕР“ КРАЙ АСЕНОВГРАД – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПРИКЛЮЧЕНЕЦА

  • 20 Апр 2024
  • 66
Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.

КМЕТЪТ СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ НАГРАДИ ШАМПИОНИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ТЕНИС В ХАСКОВО

  • 20 Апр 2024
  • 82
Александър Василев от България и Надя Кулби от Полша спечелиха шампионските титли на Международния турнир от сериите ITF – втора категория до 18 години Хасково 2024.

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново

  • 20 Апр 2024
  • 71
Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново.