Китайци с интерес към АЕЦ "Белене" и АМ "Черно море"

Китайци с интерес към АЕЦ "Белене" и АМ "Черно море" България Снимка: youtube/Mediator Burgas
Китайски инвеститори проявяват сериозен интерес към АЕЦ „Белене”. Това съобщи премиерът Бойко Борисов, който днес се срещна с тях в Бургас заедно с кмета на общината Димитър Николов. Домакин на продължилите два часа разговори беше градоначалникът. „Има много китайски инвеститори, защото напредваме с концесията на АМ „Черно море”. Искаме да има директни полети с Китай до Бургас, не само за туристическия сезон. Знаете, че тук в Бургас има много обучаващи се на китайски език. Китайците имат интерес и към пристанището. След много преговори имат интерес и към АЕЦ „Белене”. Искахме да видят трасето и кметът на Бургас Димитър Николов да представи своите инвестиционни проекти”, каза Борисов. „Доста уверено мога да кажа, че през август ще започнем обхода на Ахелой и до юли догодина двата обхода до Поморие и Ахелой ще са готови, след което ще работим по четирилентовия път”, посочи още премиерът. Преди ден стана ясно, че китайска компания има интерес за строителство на големи пътни инфраструктурни проекти у нас на базата на публично-частно партньорство. Сред тях са изграждане на автомагистралите Калотина – София, Русе – Велико Търново и тунелът под Шипка. Инвестиционните намерения на бизнесмените от азиатската държава бяха обявени след среща в четвъртък между регионалният министър Николай Нанков с представители на компанията „Ситик Констракшън“, част от голям държавен китайки конгломерат, съобщиха от ведомството. Представителите на „Ситик Констракшън“ отбелязаха, че са запознати с географското положение на България като важен кръстопът, който много добре се вписва в политиката на Китай за изграждане на новия „път на коприната“. Китайската компания има зад себе си голям обем реализирани проекти в чужбина, включително автомагистрали с голяма дължина. Сред тях са магистрала в Алжир, с дължина 498 км и на стойност 7,8 млрд. долара. В момента компанията строи две автомагистрали в Казахстан. Едната е с дължина 780 км, а другата е над 900 км, пише economic.bg.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 111
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 99
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 98
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 106
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 61
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.