« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Президентът не наложи вето на промените в ЗСВ

Президентът Румен Радев не е наложил вето на промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Това става ясно от огласеното днес съдържание на утрешния брой на Държавен вестник. В него са обнародвани измененията в съдебния закон. Искането до президента да наложи отлагателно вето на промените в ЗСВ отправиха много неправителствени и магистратски организации, както и Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет. Изменението, срещу което има най-много възражения, е това в чл. 230 в ЗСВ. С него се предвижда задължително временно отстраняване от длъжност на магистрат при привличане в качеството на обвиняем за тежко умишлено престъпление от общ характер. Преди поправките в закона, ВСС отстраняваше само съдиите и прокурорите, обвинени за престъпление във връзка с правораздавателната им дейност. Само часове преди да стане ясно, че Радев не е наложил вето, правната комисия на Висшия съдебен съвет излезе със становище, в което призова всички органи, ангажирани в законодателния процес, да преосмислят тази разпоредба. С промените в ЗСВ всички магистрати се задължават в 30-дневен срок от влизането им в сила да декларират пред ВСС всички свои "дейности и членства в организации, включително тайни и/или неформални организации и общества, юридически лица с нестопанска цел и в граждански дружества или обединения". Това задължение важи и за членовете на съдебния съвет, главния инспектор и инспекторите от ИВСС. Друга промяна в закона, която беше определена като кариерен бонус за съдебните кадровици, им дава възможност след края на мандата си да изберат къде в системата да се върнат на работа. Те ще имат право да избират между всички равни по степен органи на съдебната на този, в който са били преди да бъдат избрани във ВСС. Промените в съдебния закон предвиждат още към ВСС да се създаде Съвет за партньорство, в който влизат трима членове на съвета, представители на организациите на магистратите (с членски състав не по-малък от 5 на сто от съответния брой на съдиите, прокурорите и следователите), както и представители на магистратите нечленуващи в съсловни организации. Правен свят

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 187
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 229
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 242
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 242
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 217
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение