По данни на НСИ: над 63% от обвиняемите се измъкват с условна присъда или глоба

Над 60% от обвиняемите не влизат в затвора, а получават условни присъди или биват освобождавани от наказателна отговорност. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ) за миналата година. Когато все пак има ефективно наказание, то най-често е до 6 месеца. Това е срокът при над 54% от присъдите. Между 6 и 12 месеца са присъдени в 28.2% от случаите. През миналата година обвиняеми са били 34 101 души. Условни присъди са получили 16 548 души, което е 48.5% от тях. Други 14.6%, или 4966 обвиняеми, са освободени от наказателна отговорност. Така броят на разследваните, които не са стигнали до затвора, стига до над 63%. Същевременно се запазва ниският брой на оправданите. През миналата година за невинни са обявени едва 2.2%, или общо 767 души. Този показател редовно се цитира от прокуратурата като оценка за добрата работа на разследващите. На практика обаче в масовия случай оправдателните присъди срещу висши чиновници, депутати, министри и по други шумни дела са концентрирани именно в този малък процент. В данните на НСИ не са отбелязани осъдените за корупция, която уж се води за приоритет. Но в доклад на прокуратурата отпреди няколко месеца бе записано, че ефективните наказания за корупционни престъпления през миналата година са едва 26. Заедно с тях условно са осъдени 225 души. Пробация са получили 103, а глоба - 113 души. В доклада на прокуратурата се посочва и друго число - 371 окончателно осъдени и санкционирани за корупция през 2016 г. Тук обаче вероятно става дума само за окончателно приключилите през миналата година дела и не е ясно колко години те са се точили из съдебните зали, преди да стигнат до третата инстанция. 121 от тези присъди са за подкуп. Малко са осъдените и при най-масовите престъпления като кражби и грабежи, отчита НСИ. Осъдителните присъди за тези престъпления са 22%. Най-много престъпления се вършат от младите хора на възраст между 18 и 24 години, сочи статистиката. В тази възрастова група осъдените са 1250 на 100 хил. души. "С нарастването на възрастта стойността на коефициента намалява и за лицата на възраст 50 и повече години той е 133 на 100 000 души от съответното население", пише в доклада. Най-често престъпления сред непълнолетните пък вършат 17-годишните - 670 души на 100 хил. души население. Под 200 са осъдителните присъди и за друго разпространено през последните години престъпление - каналджийството. През миналата година за 144 незаконни превеждания през границата са осъдени 193 души. Далеч по-голям е броят на осъдените за незаконно преминаване - 1771 души. В тези случаи масово се дават условни наказания. През 2016 г. на доживотен затвор са осъдени шестима души. В един случай е постановена и най-тежката присъда - до живот без право на замяна.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 66
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 37
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.

ЗНАЕТЕ ЛИ КОЙ Е СЪЗДАЛ ЛОГОТО НА БУРГАСКИЯ СВОБОДЕН УНИВЕРСИТЕТ – ОТГОВОРЪТ Е В ГАЛЕРИЯ „ПЕТКО ЗАДГОРСКИ”

  • 28 Мар 2024
  • 75
*Изложбата „Графичен дизайн” с над 100 пана ще представи Петър Пецин тази вечер в Бургас

МИНИСТЪР КРЪСТЮ КРЪСТЕВ ВРЪЧИ ДВЕ НАГРАДИ НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ НА СЪБИТИЕТО „ИКАР“ 2024

  • 28 Мар 2024
  • 69
Министърът на културата Кръстю Кръстев връчи две награди– за куклен театър на Държавния куклен театър в Стара Загора и за драматичен театър – на Народния театър „Иван Вазов“.

Икономически полицаи от ОДМВР-София предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни хранителни продукти

  • 28 Мар 2024
  • 67
В хода на проведена през вчерашния ден специализирана полицейска операция служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в областната дирекция извършили съвместни проверки с представители на Областната дирекция по безопасност на храните.