МОСВ: Найлоновите торбички намаляха с 50%

България е една от първите страни в Европейския съюз, която е въвела едни от най-строгите ограничения за употребата на найлонови торбички. Тези до 25 микрона са с наложена продуктова такса още през 2012 година, припомни Славея Стоянова, директор на Дирекция "Управление на отпадъците и опазване на почвите" в МОСВ, на среща с представители на неправителствените организации "Грийнпийс" и "За Земята". НПО-та са изпратили писмо до министър Нено Димов по повод международния ден за свят без пластмасови торбички, се уточнява в съобщение на МОСВ. Те са били приети от зам.-министър Николай Кънчев и експерти от министерството. Според проучвания на министерството в резултат на предприетите мерки употребата на найлонови торбички е намаляла с около 50 на сто, е посочила Стоянова, цитирана в информацията. Тя е разяснила, че на ниво ЕС все още няма модел за оценка на резултатите от въведените изисквания по директивата, но според социологическите проучвания на МОСВ у нас над 40 процента от потребителите вече избягват да ползват този вид опаковки, като носят при пазаруване торби за многократна употреба. На свой ред зам.-министър Кънчев е уверил, че регионалните инспекции по околна среда следят за изпълнението на изискванията в наредбата. Той е поканил екоактивистите да участват в акции за почистване на пластмасовите отпадъци, както и в информационни кампании за намаляване замърсяването на плажовете. Сред обсъдените на срещата възможности за популяризиране на екологичните мерки сред потребителите е част от продуктовата такса, събирана от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда, да бъде за информационни кампании. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 0
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 102
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 102
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.

Опциите са изключително стеснени, каза Румен Радев за избора на служебен министър-председател

  • 29 Мар 2024
  • 82
Опциите са изключително стеснени, каза пред журналисти президентът Румен Радев по отношение на избора на служебен министър-председател.

140 състезатели ще участват в националния турнир по кудо „Купа Бургас“

  • 29 Мар 2024
  • 83
На 31 март от 11.00 ч. в спортна зала „Никола Станчев“ ще се проведе националният турнир по кудо „Купа Бургас“. Организатори са СК „БУШИДО Бургас“ и Община Бургас.