Има двоен стандарт и при цените на продуктите

Има двоен стандарт и при цените на продуктите България Румен Порожанов & 16 от проверените продукти у нас са по-скъпи | Сн.: БТА
Темата за двойния стандарт при храните ще бъде представена на 17-18 юли в Съвета на министрите в ЕС. Тя ще бъде внесена от словашкия министър на земеделието. Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов пред журналисти в Министерски съвет. Искането пред ЕС срещу подобен двоен стандарт ще бъде на страните от Вишеградската четворка и другите четири държави, които участват в изследването. Сред тях е и България. Те ще изразят безпокойството си за различното съдържание на съставки в едни и същи храни. Различие има и при ценовия анализ в различните страни. Според Порожанов, 16 от проверените 31 продукта, купени от вериги в Австрия и Германия и от същите вериги у нас, са с по-високи цени у нас. Това, по думите на Порожанов, поражда безпокойствие. Най-фрапантни са цени на два вида детски пюрета, при които за едното цената е била с 90% по-висока, а при другото - 107 %. По-високи цени - между 20 и 70%, са наблюдавани и при млечните продукти - определени сирена, и при шоколадови изделия. Порожанов смята, че тази разлика в цените не може да се обясни с разходи по логистика, транспорт. Той посочи, че утре ще покани на среща Комисията за защита на потребителите и трите ресорни федерации за обсъждане на темата за по-високите цени. Експертите сравняваха няколко групи продукти: шоколад, месни и млечни продукти, газирани напитки, сокове и детски храни. Резултатите от проверката показват, че от 31 изследвани продукта в 7 има разлика по отношение на обявеното съдържание - те са от групите газирани напитки и плодови сокове, детските храни, млечни продукти - маргарина, и в шоколадови десерти. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Античен град Хераклея Синтика край Петрич вече е отворен за посетители

  • 20 Апр 2024
  • 164
Античният град Хераклея Синтика е сред най-привлекателните археологически обекти на Балканите през последните 15 години. За него пишат древни гръцки и латински автори, сред които Омир, Херодот и Тукидид. С радост Ви информираме, че Античен град Хераклея Синтика отново е отворен за посетители! Новия облик на града ще Ви пренесе векове назад, а всичко което ще видите тук е такова, каквото са го оставили древните му обитатели.

Царицата на Розата Карлово 2023 и нейна подгласничка посетиха Китай

  • 20 Апр 2024
  • 182
Царицата на Розата Карлово 2023 Антония Лалова и нейната подгласничка Дани Илиева пътуваха до Китай, по покана на кмета на курортния град Саня, в периода 04.04.2024 г. – 17.04.24 г.

ПЕЩЕРА „ДОБРОСТАНСКИ БИСЕР“ КРАЙ АСЕНОВГРАД – ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВО ЗА ПРИКЛЮЧЕНЕЦА

  • 20 Апр 2024
  • 161
Пещера „Добростански бисер“ край Асеновград отваря врати на 1-ви май.

КМЕТЪТ СТАНИСЛАВ ДЕЧЕВ НАГРАДИ ШАМПИОНИТЕ НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ТЕНИС В ХАСКОВО

  • 20 Апр 2024
  • 199
Александър Василев от България и Надя Кулби от Полша спечелиха шампионските титли на Международния турнир от сериите ITF – втора категория до 18 години Хасково 2024.

Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново

  • 20 Апр 2024
  • 144
Министърът на правосъдието Мария Павлова посети новия затворнически комплекс в дупнишкото село Самораново.