« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

Триъгълната кула на Сердика отвори врати

Нова туристическа атракция в София. Триъгълната кула от крепостната стена на Сердика, която четвърт век бе недостъпна за софиянци и гости на столицата, от днес е отворена за посещения. Тя е част от укрепителната система на Сердика и е запазена в сутерена на жилищна сграда, намираща се на североизточния ъгъл на кръстовището на ул. "Екзарх Йосиф" и бул. "Княгиня Мария Луиза" (под бившия магазин "София"). Изграждането й датира от времето на император Юстиниан (527-565 г.). Тогава крепостната стена на Сердика е удебелена отвън с изцяло тухлен пояс и снабдена допълнително с триъгълната кула. Има форма на равнобедрен триъгълник, насочен с острия си връх на север. В сегашния си вид кулата е с цокъл от каменни блокове и изцяло тухлен градеж нагоре. Двата странични изхода осигуряват възможност за внезапно излизане на защитниците на кулата. Те имат прагове от каменни блокове. До момента у нас не е открита друга крепостна кула с такава форма. "Това ново за нашия град пространство беше възстановено наскоро от Столичната община с подкрепата на Министерството на културата по т. нар. Норвежки механизъм след много десетилетия различни идеи, планове и съдба", посочи при откриването кметът на София Йорданка Фандъкова. Тя добави, че за реставрацията и оформянето му са вложени около половин милион лева. Освен като музейно пространство, мястото ще може да се използва и за културни прояви и дискусии. На площ от 800 квадратни метра са разположени три изложбени зали, като най-голяма част заема основата на кулата, която е била близо до Северната порта на Сердика. Има малък подиум за камерни концерти, където ще могат да се провеждат научни и професионални срещи, конференции, чествания, представяне на книги и други. На събитието  днес бяха връчени договори на 42 неправителствени организации, чиито проекти са одобрени за финансиране от Столичната община по програма "Европа". Йорданка Фандъкова отбеляза, че мисията на програмата е да насърчи партньорството между местната власт и гражданския сектор. За деветте години работа по нея успяхме да осигурим финансиране над 3,7 млн. лв. за подкрепа на добрите идеи на гражданските организации, посочи кметът на София. Тя добави, че благодарение на инвестициите в културно-историческо наследство са разкрити много нови авиолинии, които подпомагат т. нар. уикенд туризъм. По думите й за първите четири месеца на тази година в софийските хотели са регистрирани 13 процента повече нощувки. В новото пространство днес беше открита фотоизложба в чест на 160 години от рождението на княз Александър Батенберг. Авторът Тошо Пейков е събрал над 130 фотоса от живота на Батенберг - детството му, идването в България, живота му след абдикацията. http://trip.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

ПРЕДСТАВИХА КОНЦЕПЦИЯТА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА НОВ МЕЖДУНАРОДЕН АКАДЕМИЧЕН ЦЕНТЪР В БУРГАС

  • 16 Апр 2024
  • 96
Изграждане на международен академичен център предвижда концепцията за интегрирани териториални инвестиции „История, съвременност и бъдеще в хармония.

Близо 500 000 души обявиха доходите си пред НАП

  • 16 Апр 2024
  • 102
Близо 500 000 души са декларирали доходите си пред НАП две седмици преди изтичане на крайния срок – 30 април.

Собствениците на незаконно поставени каравани започнаха да ги премахват от държавните имоти, останалите ги грозят солидни глоби

  • 16 Апр 2024
  • 103
Междуведомствената комисия, организирана по инициатива на областния управител на област Бургас Пламен Янев, продължава с щателните проверки за незаконно поставени каравани, палатки и кемпери върху територията на морски плажове, гори, земеделски имоти, защитени територии и местности в област Бургас – всички имоти държавна собственост.

Журналистите в Гърция стачкуват заради липсата на колективни трудови договори

  • 16 Апр 2024
  • 92
Гръцките журналисти провеждат 24-часова стачка във вторник в знак на протест срещу отказа на работодателите да подпишат колективни трудови договори в частните медии, ниските заплати и заплахата за плурализма, съобщиха техните синдикати.

Олимпийският факел на Париж 2024 г. е запален в древна Олимпия

  • 16 Апр 2024
  • 118
Факелът за Олимпийските игри в Париж през 2024 г. беше запален в древна Олимпия на традиционна церемония във вторник, отбелязвайки последния участък от седемгодишната подготовка за началото на игрите на 26 юли.