Остър отговор на бизнеса за поскъпване на природния газ с 30%

Според сдружение „Произведено в България - Съюз на малкия и среден бизнес” резкият скок на природния газ ще ощети и хората, и бизнеса, а решението е взето „по непрозрачен начин, по съкратена процедура и без обществено обсъждане”. Неблагоприятният ефект от него ще „удари” редица сектори в българското производство, при които енергийните разходи имат значителен дял при формиране себестойността на продукцията. Сред тях са млекопреработването, хлебопроизводство, оранжерийното производство. „Предвид изключително острата конкуренция на произведените в България стоки с тези от внос от други страни от Евросъюза, едва ли повишаването на цените за крайния потребител би било решението на въпроса. Загубата ще се калкулира изцяло за сметка на производителите”, пишат от сдружението в позицията си, изпратена до медиите. И още: „Знаем какви са формалните основания за вдигане цената, но не и защо се бърза с тази крачка, когато преговорите между Европейския съюз и „Газпром” за принципна промяна в правилата и доставката на природен газ са в много напреднала фаза и е възможно в най-кратки срокове цените, по които руският гигант доставя природен газ за България да бъдат намалени”. Припомняме, че от днес шоково поскъпва природният газ с цели 30%. Така 1000 куб.м „синьо гориво“ ще струват 363,26 лв. без ДДС. КЕВР аргументира вдигането на цената на газа с поскъпването на алтернативните горива на международните пазари през последните 9 месеца, както и с по-високия курс на долара. Потребителите ще почувстват промяната с поскъпване на парното и топлата вода. Тарифите ще скочат между 18 и 38%, но това ще стане ясно по-късно през следващата седмица. За столичната топлофикация - 22,7 на сто, в Пловдив с почти 22%, Бургас -25,6%. Най-скъпо остава парното във Велико Търново и затова предвижданото за там поскъпване е с около 18%. Пак с решение на КЕВР от 1 април цената на електроенергията за битови потребители ще се повиши с близо 1%. В петък австрийското дружество EVN внесе в КЕВР предложение за поскъпване на електро и топлоенергията от 1 юли. Токът за бита да поскъпне с 2.36%, искат от дружеството, това включва увеличение с 1.8% на дневна тарифа и почти 5% поскъпване на нощната. В София пък ще се увеличи и цената на студената вода. Софиянци ще плащат с 18% или 2,16 лв. повече на кубик. Източник: БГНЕС

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш. А вас притесняват ли ви нарастващите случаи на коклюш?

  • 22 Апр 2024
  • 276
Нови четири деца от Бургас са диагностицирани с коклюш, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. С тях регистрираните случаи на инфекциозното заболяване в областта от началото на годината до сега стават общо десет.

НАД 500 УЧАСТНИЦИ ОТ ЦЯЛАТА СТРАНА ИДВАТ В БУРГАС ЗА НАЙ-ГОЛЯМОТО ГЕОГРАФСКО СЪБИТИЕ У НАС

  • 22 Апр 2024
  • 243
Над 500 участници от цялата страна идват в Бургас за най-голямото географско събитие у нас

ОБЩИНА БАРЛЕБЕН ДАРИ НА ОБЩИНА ЦАРЕВО ПРОТИВОПОЖАРЕН АВТОМОБИЛ.

  • 22 Апр 2024
  • 237
ОБЩИНА БАРЛЕБЕН ДАРИ НА ОБЩИНА ЦАРЕВО ПРОТИВОПОЖАРЕН АВТОМОБИЛ.

ЧЕСТВАНИЯТА НА ВЕЛИКДЕНСКИТЕ ПРАЗНИЦИ В БУРГАСКИТЕ ДЕТСКИ ГРАДИНИ ЗАПОЧНАХА

  • 22 Апр 2024
  • 254
Тематичните дни на Община Бургас и детските градини, свързани с подготовката и честването на най-значимия християнски празник - Възкресение Христово, стартират тази година от 22 до 26 април под мотото „Над зелената дъбрава пак Великден се задава“.

Проф. Мария Нейкова встъпи в длъжност като областен управител

  • 22 Апр 2024
  • 245
На кратка церемония в присъствието на служителите на администрацията проф. Мария Нейкова встъпи в длъжност областен управител на област Бургас, съгласно Решение № 284 на Министерски съвет.