България спря износа на ток в 1 часа тази нощ

България спря износа на електроенергия от 1 часа тази нощ. Това е станало със заповед на министъра на енергетиката в оставка Теменужка Петкова, съобщи заместникът й Жечо Станков. Мярката се налага поради продължаващите тежки зимни условия, които водят до дисбаланс между производство и потребление на електроенергия. Износът ще бъде възстановен, когато обстановката в региона се нормализира, каза Станков. На енергийната борса държавните предприятия продължават да продават количества, които са малко занижени. Атомната централа "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-Изток 2" подават по 50 мегавата на борсата. "Предвид факта, че енергийната борса работи отдавна, има достатъчно други количества, които се продават и това й е създало ликвидност - има, както добра цена, така и добри количества към момента, въпреки че част от количествата, от страна на държавните централи, бяха насочени към доставките на НЕК, за да може да се захранват битовите потребители", коментира Станков пред БНР. Целта на забраната за износ на електроенергия е да се гарантира сигурността на доставките в България. Според Жечо Станков голямото натоварване преди дни е показало, че електроенергийната система у нас е в добро състояние. "Благодарение на инвестициите, както в преносната система, така и в централите, за които отговаря Министерството на енергетиката, са в добро състояние и могат да издържат такива пикове, даже имаше и резерви, които бяха изнасяни, извън страната. Така че, мисля, че сигурността на гражданите, което ни е най-важно, и доставките, са гарантирани и не би трябвало да има каквито и да е притеснения", посочи Жечо Станков. След като обстановката се нормализира, ще бъде анализирана цялата ситуацията, резервите и системата, допълни той. http://www.mediapool.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Община Бургас пита жителите на „Възраждане“ искат ли етажни паркинги на 5 възможни локации

  • 25 Апр 2024
  • 204
Попълнете нашата анкета онлайн или на място в квартала кажете своето мнение дали и как да се експлоатират подобни съоръжения В продължение на повече от десетилетие Община Бургас ежегодно залага в бюджета си целеви средства и изгражда нови паркинги от конвенционалния вид – покрито с асфалт или елементи на тревна фуга пространство, разграфено за определен брой автомобили.

Ден на отворените врати в бургаския филиал на СУ показва възможностите на софтуерните програми и новите технологии в музиката

  • 25 Апр 2024
  • 190
Филиалът на Софийския университет в Бургас отваря врати на 27 април за всички, които искат да се запознаят детайлно с обучението по мултимедийни технологии и тонрежисура.

Безплатни извънредни курсове ще има в нощта на 4 срещу 5 май по линиите Б11 и Б12

  • 25 Апр 2024
  • 196
Бургасбус” ЕООД уведомява своите клиенти, че за предстоящите празнични и почивни дни – 1, 3, 4, 5 и 6 май, въвежда следната организация в работното време на касовите салони на Дружеството:

Цветното изложение Флора - Бургас започва тази събота

  • 24 Апр 2024
  • 482
С „Дни на цветята“ стартира богатата лятна програма от тематични уикенди на Община Бургас за 2024. Основното събитие в програмата е любимото изложение за цветя „Флора  Бургас“.

Бюджетна почивка - без юли и август

  • 24 Апр 2024
  • 452
Почивката на море у нас и в чужбина може да бъде бюджетна, но само ако решите да почивате извън юли и август. Хотелите по нашето море отварят още от май, като офертите започват от 40 лева за нощувка със закуска.През юли и август обаче цената вече е двойна.