« април 2024 »
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Най-добрият Интернет, Цифрова и IP телевизия в град Бургас от RN TV !!!

„Аз съм Ганев - Гиньо Ганев!” – и други крилати фрази на колоритния парламентарист, когото изгубихме

„Аз съм Ганев - Гиньо Ганев!” – и други крилати фрази на колоритния парламентарист, когото изгубихме България Гиньо Ганев
На 18 декември 2016 г. на 88-годишна възраст почина Гиньо Ганев – едно от най-колоритните лица на прехода, виден парламентарист и юрист. Той беше избран и за първи национален омбудсман на републиката. Ето някои от най-интересните моменти в биографията му, както едни от най-забележителните му изказвания, с които е оставил траен отпечатък в съзнанието на съвременниците си.

Роден е на 2 март 1928 година в Бургас. Завършил юридически науки, той е специалист по държавни и правни науки, както и по въпросите на държавните институции. Работи къде ли не. В министерството на енергетиката като главен юрисконсулт и главен секретар, което слага начало на кариерата му във висшата администрация.

Несъмнено влияние върху неговата административна съдба оказва семейното му обкръжение. Той е зет на Кимон Георгиев - най-успешния превратаджия в новата българска история. Кимон Георгиев е първият политически настойник на Гиньо Ганев. Гиньо Ганев е вероятно единственият депутат, който е заседавал и в тоталитарното Народно събрание. Мястото си там той дължеше на тъста си Кимон Георгиев, извършил военния преврат на 9 септември 1944 г. За разлика от другите военни, влезли в коалицията Отечествен фронт заедно с комунистите през 1943 г., бившият премиер Георгиев избягва репресиите и доживява дълбока старост в апартамента се край Перловската река.

През 1953 г. Гиньо Ганев се жени за дъщерята на Кимон Георгиев Мария. По наследство той става главен секретар на Отечествения фронт, който с годините беше напълно изпразнен от съдържание. Краят на ерата Живков погреба и ОФ. Но не и кариерата на Ганев.

Ганев заема най-различни ръководни места във властта - председател на Отечествения фронт, член на Държавния съвет на НР България; депутат и член на ръководствата на комисии в НС, председател на Отечествения съюз, участник в Кръглата маса от квотата на БСП през 1990 г., а след това вече депутат в годините на демокрацията - във ВНС, председател на комисията за изработване на правилник за работата на ВНС, председател на комисията за изработване на Конституцията.

На изборите за 36-о Народно събрание отказа да влезе в листата на БСП и участва неуспешно като "независим". Продължава извън парламента обществената си дейност. Той беше избран за депутат и стана заместник-председател на Великото народно събрание. Там той показа неочакван такт и чувство за хумор във воденето на парламентарните заседания.

"Великолепен член има колегата", казваше той, когато някой депутат предложеше друга редакция в текстовете на законопроектите.

Или: "В България дори висшето образование е полувисше."

Неговите бисери разсмиваха и разсейваха напрежението в залата. По-късно е председател на Агенцията за българите в чужбина.

През 1997 г. е отново депутат, в 38-ото НС с листата на Демократичната левица.

От 2001 г. пак влиза в парламента, а от 13 април 2005 г. е избран от НС за национален омбудсман. Поради изключителните си качества като балансьор и помирител, поради изключителната си работоспособност, инициативност и брилянтно чувство за хумор Гиньо Ганев се радва на широка обществена популярност. Това е причина да го канят на всички светски събития, удоволствие, което той рядко отказва.

Вдовец с две деца, продължава да бъде обект на активно ухажване. Вероятно и защото говори перфектно руски, английски и френски език или защото издаде и книги с афоризми.

Находчивото заглавие на едната - "Гиньо Ганев style", е емблематично. Дотолкова точно се приближава до образа му на изискан салонен кавалер, майстор на афоризма и ценител на изяществото у срещуположния пол и в живота въобще, че служи за пример на политици, културтрегери, бизнесмени, модни дизайнери и новоизлюпени бизнесмени.

Гардеробът му изобилства от маркови облекла, а спецовете подчертават слабостта му към аристократичните шалчета и вратовръзките - над сто модела: "Тед Лапидус", "Живанши", "Пиер Карден", "Ив Сен Лоран", "Хуго Бос".

Той каза:

• “Аз ще си спестя тази биография. Казвам се Гиньо Ганев. Може би дотук спира, но има една интересна подробност. Народен представител съм в много легистатури на българското Народно събрание. Помня, че първият ми мандат беше в 1978 г. Бил съм в различни парламентарни комисии и органи на българското Народно събрание с международно участие.”

• “Ето го и г-н Илко Ескенази с неговия великолепен член 23!”

• „Членът ви виси, гусин Савов!”

• “За първи път съм в тази комисия. Направих го по желание и с голям интерес. Благодаря.“ (заседание на парламентарна комисия)

• „Не предлагам да се впише, говоря, за да се запомни.“ (заседание на комисия)

• „Аз харесвам факта, че се предлагат правила за работата на тази комисия. Те не са задължителни. Тоест всяка комисия може да има такива правила, може и да няма. Струва си тази комисия да ги има.“ (заседание на комисия)

• „Не ми се ще да се разпространява това, защото е обемно, но да има в Секретариата на комисията един пълен каталог на регистрираните вероизповедания в България, съгласно действащата нормативна уредба. Нека да го има. Това е интересно и за разнообразието, пък и за проблемите.“ (заседание на комисия)

• "Не се смятам за писател. Когато Максим Горки се изправил пред смъртното ложе на Толстой и видял ръцете му, след това написал "Това бяха ръце на каторжник". Писателската работа дори от това гледище е тежка и даже непосилна професия. Ако, разбира се, искаш да имаш чувството и отговорността на истинския писател. Но хората на сгъстената мисъл и прецененото слово също употребяват ума си по един каторжен начин.”

Ето и някои от блестящите словесни дуели в парламента от зората на демокрацията у нас, в които Гиньо Ганев беше неизменен участник:

ГИНЬО ГАНЕВ: Г-н Чирков, времето Ви свършва, а надявам се – и словото!

АЛЕКСАНДЪР ЧИРКОВ
: Аз не се боря за мистър реторика или мистър зъл дух, нито за мис или мистър парламент. Но три дни чакам за това слово, бихте ли ми отстъпили един ден?

ГИНЬО ГАНЕВ: Мисля, че дните не са равни на минути!

АЛЕКСАНДЪР ЧИРКОВ: Вие правите лош атест на собственото си събрание!

ГИНЬО ГАНЕВ: Само не подвиквайте така на Бюрото, Ви моля. То е чувствително!

ЕЛКА КОНСТАНТИНОВА: Мисля, че е време да прекратим с въпросите, защото те стават много дребни. За мен въпрос не остана, освен да попитам как се отнасят кандидатите (б. м. – за президент) към таксата за кучета… (Ръкопляскания от опозицията)

*****

НИКОЛАЙ ТОДОРОВ: Гиньо, спущай заседанието!

ГИНЬО ГАНЕВ (звъни): Музика, господа!

*****

НИКОЛАЙ ТОДОРОВ: Гиньо, ако остане време, нека да приемем и конституция. Може ли?

ГИНЬО ГАНЕВ: Кой какво може, казвам аз и правилника!

*****

ГЛАС ОТ ЗАЛАТА: Венци, кажи за бирата!

ГИНЬО ГАНЕВ: Добре, имате думата, макар че ви я давам с огромна неохота.

ВЕНЦИСЛАВ ДИМИТРОВ: Аз, разбира се, отново поставям въпроса само формално, но този въпрос няма да е формално, защото мисля, че чух, че правителството поема отговорност за повишаването на цените само на петролните продукти, а не и за цената на бирата. (Радостно оживление в залата)

ГИНЬО ГАНЕВ: Ние това вече го чухме, г-н Димитров!

ВЕНЦИСЛАВ ДИМИТРОВ: Да, ама тук наистина са видели как от мазетата на НС се изнася едно фургонче с бира “Загорка”, а бира не се сервира в НС, въпреки че отдавна го искам. (Бурни ръкопляскания в цялата зала)
Източник: blitz.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Съдът пусна на свобода обвиняемия за поругаването на гроба на патриарх Неофит

  • 18 Апр 2024
  • 102
Обвиняемият за поругаването на гроба на Патриарх Неофит Иво Димитров беше пуснат на свобода от Софийския районен съд, където беше гледана мярката му за неотклонение, предава БНТ.

ПОДКРЕПА НА БУРГАСКИЯ ПРОЕКТ ЗА ИНТЕГРИРАНА ДЕТСКА ЗДРАВНА ГРИЖА В СТАРА ЗАГОРА, КАЗАНЛЪК И НОВА ЗАГОРА

  • 18 Апр 2024
  • 120
Проектът на Община Бургас за нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион получи подкрепата на гражданите на Стара Загора, Казанлък и Нова Загора.

10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания в с.Атия

  • 18 Апр 2024
  • 133
10 години от създаването на Центъра за настанявяне от семеен тип на деца и младежи с увреждания беше отбелязан днес с голямо тържество.

РС-Бургас участва в регионални консултации по програма за дуално обучение

  • 18 Апр 2024
  • 150
Регионалният съвет на КНСБ в Бургас участва в регионални консултации за подготовка на програма ДОМИНО 2 по Швейцарско-българската програма за сътрудничество. Те се проведоха в Областна управа – Бургас.

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

  • 18 Апр 2024
  • 122
От 14 часа днес път III-9901 Царево – Ахтопол - Резово, в участъка на моста над река Изгревско дере, е отворен за движение