След натиск от САЩ България отстъпва на Полша място в Съвета за сигурност на ООН

България, кандидат за непостоянен член на Съвета за сигурност на ООН за периода 2018-2019 година, изтегля кандидатурата си в полза на Полша. Това е научил европейският портал EurActiv. Сайтът се е сдобил с документи, според които на 15 ноември българският външен министър Даниел Митов е внесъл предложение, в което се отбелязва, че България изтегля датиращо още от 2003 година предложение за кандидатстване като непостоянен член на Съвета за сигурност за периода 2018-2019 година. Допълва се, че България ще подаде документи за периода 2038-2039 година. Всяка година Общото събрание на ООН избира пет от десетте непостоянни членки на Съвета за сигурност за двегодишен мандат. Изборът се основава на регионална ротация. Групата Източна Европа може да разчита на едно място за периода 2018-2019 година. Полша и България са единствените кандидати от региона. Ако се потвърди, че София се оттегля, Полша си гарантира мястото. Според Митов България се е съгласила да се оттегли, а в замяна поляците ще подкрепят българския кандидат за генерален секретар на ООН, според решение на кабинета от септември 2015 година. Обаче източник, близък до член на кабинета, изтъкна, че не може да бъде потвърдено подобно решение. В чернова на прессъобщение на българското правителство, видяна от сайта, не се споменава Полша, но се отбелязва, че решението е взето с оглед на други приоритети, такива като българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 година. Дипломати заявиха пред EurActiv, че истинският мотив на Митов е свързан с отговор на "трансатлантическа" молба от американското правителство. Според тази молба България трябва да се оттегли, за да позволи на Полша да заеме мястото в Съвета. По непотвърдена информация отиващата си администрация на САЩ имала малко доверие на България. https://news.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 63
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 100
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 91
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 130
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 117
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.