Днес е Ден на национален траур

Понеделник е Ден на национален траур за жертвите на трагедията в шуменското село Хитрино, където при взрив на влакова композиция с цистерни загинаха седем души, а близо 30 бяха ранени. Вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова съобщи, че жертвите не са осем, както твърдяха властите преди ден, а седем.   Двама от пострадалите са в критично състояние.   В болницата в Шумен остават 8 хоспитализирани пациенти от Хитрино. Трима от тях са в реанимация, но всички са в стабилно състояние. Двама от настанените във военната болница във Варна обаче са на командно дишане с механична вентилация.   В селото бе обявено бедственo положение и голяма част от жителите му бяха евакуирани заради операцията по изтеглянето на цистерните с опасни материали.   "Рискът остава висок. Всички хора, които са тук, всички служби, всички екипи, работят така, че да се справяме в по-кратки срокове. Надяваме се на разбиране от жителите на Хитрино“, каза Бъчварова.   Директорът на пожарната Николай Николов съобщи, че има опасност от обгазяване, а все още остава и рискът някоя от цистерните да се взриви.   През нощта са били източени четири цистрени, работата продължава.   Главният секретар на МВР Георги Костов каза от своя страна, че вероятната причина за трагедията е повредена цистерна, от която е имало теч. Предполага се, че искра е предизвикала взрива.   Кметът на селото Нуридин Басри Исмаил каза, че  двата румънски крана, които ще изтеглят цистерните от мястото, на което се намират в момента, се очаква да пристигнат още през първите дни на тази седмица.   Нуридин Басри каза, че е настоявал и ще продължава да настоява пред кризисния щаб, операцията да приключи възможно най-рано, за да могат хората да се приберат в Хитрино, да направят частичен ремонт на имотите си, тъй като синоптиците прогнозират много ниски температури за област Шумен още от утре.   В понеделник, с разрешение на щаба, част от хората отново ще бъдат допуснати до населено то място, за да могат да си вземат документи, пари, лекарства и по-дебели дрехи заради очакваното застудяване.   Българският червен кръст започна дарителска кампания за пострадалите от село Хитрино. 1466 е постоянен номер за бедствена готовност. Всеки SMS е 1 лев без ДДС.   В понеделник от 8.00 часа в ритуалната зала на Смядово ще се приемат помощи за пострадалите - пакетирани хранителни продукти, консерви и минерална вода.   От 9.30 часа пък в храм ”Свети Иван Рилски“ в Търговище и в джамията в града ще бъдат отслужени панахиди за загиналите и молитва за спасението на пострадалите хора в Хитрино http://www.mediapool.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

„Има такъв народ“ върна неизпълнен мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев веднага, след като той им го връчи

  • 28 Мар 2024
  • 18
„Има такъв народ“ (ИТН) върна неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев веднага, след като той им го връчи.

ОСТАВАТ САМО 2 ДНИ, В КОИТО МОЖЕТЕ ДА ПОСЕТИТЕ КОЛЕКЦИОНЕРСКАТА ИЗЛОЖБА „КРАЛСКО ВЪЛШЕБСТВО ОТ ПОРЦЕЛАН“

  • 28 Мар 2024
  • 50
Остават само 2 дни, в които можете да посетите колекционерската изложба „Кралско вълшебство от порцелан“ в Културен център „Морско казино” от 10.00 до 18.00 часа. Входът е свободен.

Областният управител на Бургас Пламен Янев предостави терен от близо 23 дка на „Автомагистрали“ ЕАД в ПЗ „Север“

  • 28 Мар 2024
  • 63
По този начин предприятието ще може да задейства процедура за изграждане на складова база, която да послужи за разполагане на специализирана техника и материали за третиране на пътната настилка, както и персонал за осигуряване на поддържането им.

ПРЕЗ ИЗМИНАЛИЯ МЕСЕЦ 14 ОБВИНЯЕМИ СА С НАЛОЖЕНИ НАКАЗАНИЯ ПО ДЕЛА НА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА – ВИДИН ЗА ОПИТ ЗА НЕЗАКОННО ПРЕМИНАВАНЕ НА ГРАНИЦАТА НА БЪЛГАРИЯ

  • 28 Мар 2024
  • 55
През м. март 2024 г. Районна прокуратура – Видин внесе в съда 13 обвинителни акта и споразумения по дела за извършени престъпления по чл. 279 и 281 от НК – незаконно преминаване през границата на страната и противозаконно подпомагане на чужденци да преминават в страната в нарушение на закона.

ИНТЕРЕСНО! ЕПИЧНА „БИТКА“ ЩЕ СЕ РАЗРАЗИ В ИЗОСТАВЕНИЯ МОЛ „STRAND”

  • 28 Мар 2024
  • 66
Уникално по рода си събитие ще се проведе през уикенда в Бургас. Морският град отново е новатор и за първи път в България става домакин на Mil-Sim EVENT в изоставения мол “STRAND”.