Борисов: Мрежите на ИД се задействат след мигрантски бунтове

Да си прехвърляме вини е безсмислено - 3000 бежанци за този град са прекалено много, заяви нощес в Харманли премиерът в оставка Бойко Борисов, цитиран от БНТ. Той се запозна на място с обстановката в бежанския лагер в Харманли, след като по-рано там избухнаха сблъсъци между жандармерията и бежанците. "Днешният инцидент е ежедневие в Западна Европа. Войната в Сирия продължава, подобни гледки ще са чести – каза вчера късно вечерта Борисов. - Нито огради ще ги спре тези хора, нито нищо. Това е съдбата на Европа." Премиерът в оставка призна, че голяма част от временно настанените в Харманли са икономически мигранти от Афганистан и Пакистан, и това дразни хората и ги плаши: "Те ходят на групи, трудно е да се установи самоличността им. Докато великите сили не се разберат, ще е така, като виждам как в Алепо не е останала една сграда..." Борисов призова да бъдем внимателни, когато някой призовава за физическа саморазправа с мигрантите след бунта, защото по думите му мрежите на “Ислямска държава“ много внимателно следят и “Фейсбук”, и това, което излиза по новините.„Обикновено там, където възникнат такива остри сблъсъци, винаги има терористичен акт, винаги се задействат спящите клетки”, предупреди той, цитиран и от bTV. Борисов смята за възможно бунтът да е организиран отвън. Като аргумент той посочи факта, че самите мигранти са пуснали снимки в социалните мрежи. Той съобщи, че бунтът е предизвикан предимно от афганистанци. „Афганистанските групи биеха сирийците, за да излизат да се бунтуват”, заяви той. От тази нощ започват огледи на следователи, прокурори, заедно с главния секретар и криминалисти, увери Борисов: "Вандалите, които са провокирали, ще им бъдат повдигнати обвинения. Установяването на самоличността също ще е дълъг и тягостен процес." Премиерът в оставка обяви, че през декември започва екстрадицията, като вече има поръчан самолет за Афганистан. “Петима души ще се опитаме да ги екстрадираме веднага по линия на националната сигурност. Другите, които са нарушавали обществения ред, ще са от първите екстрадирани, а дотогава ще бъдат преместени в лагери от затворен тип”, увери той. Борисов ще обсъди днес в Будапеща с унгарския премиер Виктор Орбан противодействие на мигрантската криза. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 71
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 81
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 86
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 131
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 109
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.