Премахват всички символи, останали от комунизма

От публични места ще бъдат премахнати лозунги, фотоси, знаци и предмети, създадени през комунистическия режим в периода 1944 - 1989 г. в негова възхвала. Ще се премахват и знаците и предметите във възхвала на БКП и нейните ръководни дейци. Забранява се и поставянето на такива знаци на публични места. Това регламентират приетите на първо четене промени в Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. Те бяха предложени от Методи Андреев от ГЕРБ и депутатите от Реформаторския блок Петър Славов, Мартин Димитров и Вили Лилков. В гласуването участваха 153 народни представители, от които 104 бяха "за", 46 - "против", а трима се въздържаха. Законопроектът беше подкрепен от депутати от ГЕРБ, ДПС, Реформаторския блок, Патриотичния фронт (ПФ), "БДЦ - Народен съюз". Против бяха депутати от БСП, АБВ, ПФ и "Атака", предаде БТА. Ако определени предмети или сгради не могат да бъдат премахнати, на тях ще бъдат поставяни табели с надпис, който посочва, че комунистическият режим в България е обявен за престъпен със закон. Според промените в учебните планове на училищата и университетите комунистическият режим ще трябва да получи обективно отразяване в съответствие със закона. Законът предвижда и глоби за неспазване на новите разпоредби. Разискванията по промените продължиха близо три часа, преминаха през лични истории, през обвинения от ляво и от дясно, през Възродителния процес и стигнаха до последните президентски избори и бъдещето на страната. Място на парламентарната трибуна намери дори бутилка холандска бира с червена звезда в логото, отбелязва БТА. Депутатите от БСП напуснаха пленарна зала след приемане на законопроекта. Склуптури, паметници, картини и фотоси, които пресъздават образи, персонажи или събития от историята на БКП или от периода от 1944 до 1989 година ще могат да бъдат предоставяни на Музея на социалистическото изкуство. http://dnes.dir.bg

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 101
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 91
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.

Министър Вътев: Има сериозен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти

  • 28 Мар 2024
  • 89
Има огромен потенциал за засилване на сътрудничеството с Молдова в областта на търговията със селскостопански продукти.

Полицията в тайландска провинция вече ще преследва маймуни, които създават проблеми

  • 28 Мар 2024
  • 99
Маймуните в тайландската провинция Лопбури са една крачка по-близо до това да приличат повече на хората: вече те също ще трябва да отговарят пред полицията, предаде ДПА.

ВИК РЕМОНТ ЗАТВАРЯ КРЪСТОВИЩЕ ПО УЛ. „ИНДУСТРИАЛНА“

  • 28 Мар 2024
  • 58
Във връзка с изграждане на промишлен водопровод на ул. „Индустриална“.