ЦИК увеличи секциите в чужбина

ЦИК увеличи секциите в чужбина България Ще има ново увеличение след промяна на Изборния кодекс
Въз основа на информация от МВнР Централната избирателна комисия реши да увеличи броя на секциите на някои места в чужбина. Общият брой на секциите извън страната стана 307 в 71 държави, съобщи пред журналисти днес Александър Андреев, член и говорител на ЦИК.

В посолството ни в Берлин ще има две секции вместо една, в Мюнхен от една секциите се увеличават на три, в Мадрид също ще има три секции, във Виена ще има две вместо една секция. Секцията в Джакарта ще бъде закрита, съобщи Андреев.

Броят на секциите в чужбина пак ще се промени, защото се очакват промените в Избирателния кодекс, с които ще падне ограничението от 35 секции за страни в ЕС.

В ЦИК бяха проведени консултации с парламентарно представените партии за назначаване на СИК в чужбина. Досега само на няколко места СИК са в пълен състав. Очакват се предложения от партиите за назначаване на членовете на останалите СИК, съобщи Андреев.

Машинното гласуване ще се осъществява от фирмата "Сиела Норма", която единствено е дала оферта на техническото задание за ползване на 500 машини , плюс 35 резервни. 500-те секции, в които ще се разположат тези машини, са в 31-те избирателни района на страната. Тези секции са публикувани на страницата на ЦИК, а решението за тяхното избиране е с номер 3799 от 18 октомври.

От 12 до 19 октомври в ЦИК са постъпили шест жалби за неправомерно използване на лични данни. Те се препратени по компетентност на Комисията за лични данни.

Срещу решения на ЦИК има пет жалби и за тях се чака решение на ВАС. Една от тези жалби е за местата за гласуване в чужбина. Делото във Върховния административен съд по тази жалба е утре, каза Камелия Нейкова, член и говорител на Централната избирателна комисия.

До 22 октомври граждани с трайни увреждания могат да подадат заявления в общината за гласуване с подвижна избирателна комисия, припомни Нейкова. До същата дата хората, които искат да гласуват по настоящ адрес, могат да подадат заявление в общината за включване в избирателните списъци.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

За повишаване на оценката от матурата ще се плаща такса

  • 29 Мар 2024
  • 24
За явяване на втори държавен зрелостен изпит ще се заплаща такса, това предвижда проект за промени в Наредбата за оценяването, предложен от Министерството на образованието (МОН).

БДЖ и Deutsche Bahn сключиха договор за доставка на 76 модернизирани вагона

  • 29 Мар 2024
  • 90
Първите 19 идват в средата на април, а до началото на лятото всички вагони ще бъдат включени в състава на БДЖ

Валери Митов, БСП: Колосален внос на райски газ у нас през 2023 г. - нужна е спешна намеса

  • 29 Мар 2024
  • 79
БСП води последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната „мода” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, така и мерки за контрол от страна на изпълнителната власт

Крепостта Порос - предшественик на съвременния Бургас

  • 29 Мар 2024
  • 123
Образователната програма “Опознай Бургас и Бургаския край” на Регионалния исторически музей ще започне месец април с интересна лектория за Античната и Средновековна крепост Порос, която се намира в местността Пода на нос Форос.

Община Бургас е поставила над 1500 кофи за разделно събиране на биоразградими отпадъци

  • 29 Мар 2024
  • 110
Повече от 1500 кафяви кофи за биоразградими отпадъци е поставила до този момент Община Бургас в комплексите „Изгрев“, „Зорница“, „Славейков“ и „Меден рудник“. Те ще обслужват както домакинствата, така и търговските обекти, които генерират подобен вид отпадъци.