Мигранти ще ни залеят като съпрузи с уредени бракове, предупреждава прокурор

Нови схеми за трафик на хора, нови схеми за експлоатация и нови уязвими групи, свързани и с мигрантската криза, бяха представени по време на кръгла маса на тема "Актуални форми и тенденции при трафика на хора", организирана от Националната комисия за борба с трафика на хора към Министерски съвет.

Сключването на фиктивен брак с гражданин на европейска страна е един от начините, по който нередовни мигранти се опитват да легализират своя статут в европейски държави. От фиктивния брак по сметка до трафика, с цел сключване на принудителен брак, съществува една стъпка - принудата, посочи вицепремиерът Меглена Кунева, която откри конференцията.

Интересен казус и нова тенденция представи шефката на Районната прокуратура в Оряхово - Гергана Кюркчийска. Сключвани били граждански бракове, част от които принудителни - т. нар. фиктивни, а друга част били уредени бракове с бедни българки между 20-30 години от Северозападна България. Подбирани са момичета от ромски произход, тъй като за тях е обичай сключването на уредени бракове.

Между 5 000 - 10 000 лв. е тарифата за сключване на такъв брак, като парите са били плащани на родителите на момичетата. Българките се омъжвали за косовски албанци в Македония, тъй като процедурата по сключване на граждански брак там е по-облекчена. След това момичета имат задължението да последват съпрузите си, като голяма част от тях отива в Швейцария. Там са сексуално експлоатирани в публични домове или в сръбски механи в Швейцария.

Множество трудности съпътстват разследването, тъй като доказателства се събират в няколко държави. Касае се за организирани престъпни схеми и канали, които са действали от години. Съществен проблем е и идентифицирането на жертвите на трафика."Съпругите" не се самоопределят като жертви. Близките им също отказвали съдействие, защото косовските албанци ежемесечно превеждат издръжка и на роднините на булките си.

По същата схема в Кипър, Македония и Гърция се сключвали и граждански бракове между циганки от България и мъже от афро-азиатски произход. "Това е нова тенденция за узаконяване на нелегалната миграция", коментира прокурор Кюркчийска. Тя прогнозира, че в близките 5 години Европа ще бъде залята и няма да имазаконовата възможност да се експулсират тези лица, защото имат сключени бракове с лица от държава на ЕС.

Заради разликите в законодателствата на отделните държави и начините на квалифициране на това престъпление, няма точна статистика за броя на пострадалите. В изследване от 2011 г. на Националния съвет по младежките въпроси на Швеция е посочено, че 8500 младежи на територията на Европа не са встъпили доброволно в брак.

Между 4 000 и 10 000 заявления за гражданство, основано на фиктивни бракове, приемат годишно службите във Великобритания. Проучване в Ирландия докладва за 1697 сключени брака между европейски граждани и неевропейски граждани за периода ноември 2014 - юли 2015 г. Голяма част от тях носят елементи на трафик на хора с цел принудителен брак. През последните няколко години трафикът на хора с цел принудителен брак става разпознаваем и у нас.

За първите 6 месеца в администрацията на Комисията за борба с трафика на хора са постъпили 14 сигнала, свързани със сключване на фиктивен брак. Сигналите засягат лица между 20-25 години, от групи с високи нива на безработица и бедност. По данни на Евростат, представени от вицепремиера Меглена Кунева, за периода 2010-2012 г. са регистрирани 30 146 жертви на трафик. В близо 90%от случаите става въпрос за сексуална и трудова експлоатация.

"Статистиката е плашеща, но цифрите не трябва да бъдат обезкуражаващи, а мобилизиращи", коментира Кунева. По думите й на заден план остава информацията и работата по другите две форми на трафик - с цел принудителни бракове и с цел продажба на органи. Според Кунева е важно да не ги пренебрегваме заради предизвикателствата, пред които Европа се изправя в рамките на едно десетилетие - икономическата криза и миграционната.

Миграционната и икономическата кризи засилват и трафика с цел отнемане на органи. 600 млн. до 1,6 млрд. годишно е печалбата от тази дейност. България не попада в "черния" списък на държавите-донори. Сексуалната експлоатация е най-разпространената форма на трафик в глобален, европейски и национален мащаб. 70% от пострадалите в Европа са жертва на сексуална експлоатация. 5% от жертвите на сексуална експлоатация са мъже. В България 10 мъже и момчета годишно стават обект на сексуална експлоатация, сочат данните на прокуратурата. Проблемът за сексуалната експлоатация на мъже обаче е тема-табу и е възможно делът на засегнатите лица да е значително по-голям.

Видео

Коментари

You have no rights to post comments

НА КОЙ ВЯРВАТЕ ЗА КОНФЛИКТА МЕЖДУ РУСИЯ И УКРАЙНА?

Изберете един отговор!

Най-четени

Министър Богданов: ЕК одобри проект на МИИ за изграждане на единен инвестиционен портал, който ще обедини цялата административна дейност към потенциалните инвеститори

  • 28 Мар 2024
  • 104
„Европейската комисия одобри идеен проект на Министерството на икономиката и индустрията. Заедно ще изградим единен инвестиционен портал, който има за цел да обедини цялата административна дейност около обслужването на потенциалните инвеститори у нас“.

Борбата със сивия сектор и улесненото администриране обсъдиха ръководството на Агенция „Митници“ и представители на алкохолния сектор

  • 28 Мар 2024
  • 111
Ръководството на Агенция „Митници“ се срещна с представители на десетте най-големи компании в сектора за производство и търговия на алкохолни напитки.

Специализирана полицейска операция се провежда в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел"

  • 28 Мар 2024
  • 116
Специализирана полицейска операция започна в центъра за временно настаняване на мигранти в столичния квартал "Овча купел".

Руска компания започва производство на Citroen в бившата фабрика Stellantis

  • 28 Мар 2024
  • 153
Руската компания Automotive Technologies в сряда съобщи, че е започнала да сглобява моделите на Citroen C5 Aircross на партиди в завод южно от Москва, бивш собственост на Stellantis, като автомобилите са настроени ще се продават в представителствата от май.

Агресията става основно престъпление срещу мира в НК

  • 28 Мар 2024
  • 128
Престъплението „агресия“ във всички негови форми става основно „престъпление срещу мира“ в Наказателния кодекс (НК). Като отговорност за агресия ще се търси от военните или политически водачи на държавата, а не от преките участници в конфликтите.